Čitaj mi!

Kulturni centar

U fokusu večerašnjeg izdanja Kulturnog centara jesu interakcije migracija i umetnosti.

Katkad u težnja za boljim, ali češće uzmičući od različitih zla i nedaća, narodi i pojedinci već milenijumima menjaju svoja staništa. Iza sebe ostavljaju tragove, a u sredine u koje dolaze donose svoj kompleksan prtljag - jezik, arhetipe, graditeljska iskustva, nošnje, snove, vizije, navike, stalno iznova menjajući civilizacijski pejsaž. Upravo je istorija umetnosti značajan nosilac zapisa tih promena. U okviru programskog luka "Seobe" Evropske prestonice kulture, u Galeriji Matice srpske priređena je izuzetna izložba naslovljena "Migracije u umetnosti - migracije umetnika". O ovoj temi govore dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske u Novom Sadu, zatim, kustosi Jelena Ognjanović, Luka Kulić i Danilo Vuksanović, kao i dr Sandro Debono, istoričar umetnosti, profesor na Univerzitetu na Malti.

Književna kritičarka Jasmina Vrbavac bavi se "Knjigom o prijateljstvu" koju potpisuju Skot Abot i Žarko Radaković, filmski kritičar Ivan Velisavljević govori o australijskom filmu "Nitram", dok se muzička kritičarka Zorica Kojić osvrće na kultni album grupe Idoli "Odbrana i poslednji dani" koji je objavljen pre tačno 40 godina.

Marija Karaklajić
Marija Karaklajić

Biće reči o predstavi "Mogućnost zabavljanja kod ptica", prema tekstu Tijane Grumić, u režiji Nikole Isakovića, koja je premijerno izvedena u Bitef teatru, zatim, o knjizi "Kabinet čudesa u svetu umetnosti" istoričarke umetnosti, heritologa dr Milene Jokanović, kao i o novom beogradskom izložbenom prostoru, Galeriji Viline vode.

Rubrika Jubilej posvećena je pedesetogodišnjici kultnog ostvarenja Hajrudina Krvavca, filmu "Valter brani Sarajevo".

Gost emisije je dramska spisateljica Marija Karaklajić, dobitnica književne nagrade "Biljana Jovanović" za 2021. godinu.

Urednik emisije: Danijela Purešević
Autori rubrika: Jovana Janković, Jasmina Mijić, Ana Tasić, Danijela Purešević, Ivan Velisavljević, Zorica Kojić, Jasmina Vrbavac, Ana Marija Grbić
Montažer: Nikola Manić
Reditelj: Ivan Bukvić