Čitaj mi!

Srbija na vezi

O privrednim projektima Republike Srpske

U fokusu današnje emisije jesu privredne teme, odnosno pitanja vezana ѕa velike infrastrukturne i druge projekte u Republici Srpskoj i njihova realizacija, kao osnov sveukupnog razvoja, ne samo Republike Srpske već i Bosne i Hercegovine u celini.

Videćemo i kako je protekao ovogodišnji Međunarodni sajam privrede u Mostaru, jedan od najvećih u Bosni i Hercegovini, koji okuplja, pre svega privrednike iz regiona, ali i iz Evrope i celog sveta. Na Sajmu učestvuju i mnogi privrednici iz Srbije a samom otvaranju prisustvovala je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Dokle se stiglo u pripremama ili realizaciji velikih poslovnih projekata kao što su Aerodrom Trebinje, Hidrocentrala na Drini „Buk-Bjela“, OC „Jahorina“, auto putevi Banjaluka-Beograd i Sarajevo-Beograd, ali i mnogi drugi. O svemu tome i drugim privrednim temama, kao i saradnji sa Srbijom i drugim zemljama u regionu saznaćemo više od ministra u Vladi Republike Srpske za saobraćaj i veze Nedeljka Ćorića.

U redovnoj rubrici „Nestajanje srpskih sela iz regiona“ ovaj put upoznaćemo se sa Biovičinim Selom, nedaleko od Knina, u Šibensko-kninskoj županiji, odakle se tokom rata devedesetih iselilo gotovo svo stanovnioštvo. Selo je poznato i po Hramu apostola Petra i Pavla, izgrađenog pre petsto godina. Malobrojni povratnici iz izbeglištva, i to uglavnom oni stariji, usprkos što im, kako navode, hrvatska država još uvek nije rešila neka osnovna pitanja, ipak pozivaju na povratak, pre svega mladih, uz poruku da „nema raja bez rodnoga kraja“.

Iz emisije bi smo izdvojili još dva zanimljiva priloga. Prvi prilog je od saradnice Diane Kondić Đurić iz Budimpešte, a odnosi se na obeležavanje godišnjice stradanja zatočenika u Logoru Šarvar, iz Drugog svetskog rata, kroz koji je, pored Slovenaca i Poljaka, prošlo i oko 10 hiljada bačkih Srba, od kojih su mnogi sahranjeni na groblju u Šarvaru, na oko 210 km severno od mađarske prestonice. Drugi prilog, koji je pripremio Vladan Rakić, predstaviće nam prvi broj časopisa „Diplomatski bilten“, tematski posvećenog uspešnim srpkinjama, ali ne samo njima, kako iz Srbije tako i iz dijaspore i regiona, a koje su ostavile važan doprinos i trag u sveukupnoj srpskoj istoriji.

Urednici emisije Nada Vukelić i Miroslav Karlica.

Rediteljka Erna Gligorijević.