Čitaj mi!

Znanje imanje: Znanjem u budućnost

Sve miriše na proleće, cvrkut i žubor najavljuju novo rađanje - radost, a domaćini brinu.

Ekonomskim stazama zakoračili smo i u digitalni svet, i nove izazove zašto su nam stada pored stoga sena gladna, zašto nam se uz rekordne prinose njive ljute a neki domaćini kažu nemaju računicu. Jednostavno je, oranici je potrebno zdravlje, a čoveku znanje. Srbija ne proizvodi mineralna đubriva, ali zato svako domaćinstvo može da bude mala fabrika azota, o tome kako su uspeli ne samo da sačuvaju već i ekonomski osnaže svoja domaćinstva, institute i farme u ovom izdanju emisije Znanje imanje govore:

- Dr Zoran Lugić, direktor Instituta za krmno bilje u Kruševcu, šta su pokazala istraživanja koja su obuhvatila 1.500 domaćih farmera, a zasnovana na 7.000 analiza plodnosti zemljišta i kvaliteta stočne hrane.

- Mališa Milenković iz Ribničke doline, podiže novu farmu muznih krava bez subvencija uz slogan grad hvali, al' na selu živi.

- Tanja Mačković, iz Ljutova kod Tavankuta o izazovima digitalizacije u mlečnom govedarstvu i razlozima zašto je napustila bankarstvo zbog stočarstva.

- Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda o značaju osnivanja nacionalnog udruženja za razvoj stočarstva.

- Dr Vladimir Ugrenović, iz Instituta za zemljište objašnjava šta nam donosi zelena revolucija.

- Dragana Krbavac u selu Đuriselu nadomak Kragujevca, u svom domaćinstvu baštini sećanje na amajliju srpskog vojnika - hleb tain.

Urednica: Jasmina Nikitović Stojčić

Novinarke: Dragana Popov, Ljiljana M. Petrović, Jelena Vukobrat