Čitaj mi!

Kulturni dnevnik

Porodična saga "Leto kada sam naučila da letim", reditelja Radivoja Raše Andrića, ekranizacija istoimenog bestselera Jasminke Petrović, koji je uvršten u lektiru za osnovne škole, premijerno će biti prikazana 16. februara, a potom stiže na repertoar bioskopa širom Srbije. Tim povodom, Raša Andrić je gost Kulturnog dnevnika.

Na konferenciji za medije u Svečanoj sali SANU govorilo se o programskim aktivnostima do kraja aprila, kao i o planu rekonstrukcije Palate Akademije. Stručnim vođenjem Predstave Obrenovića, izložbe 25 radova iz Zbirke crteža i grafika srpskih autora 18. i 19. veka iz Kabineta grafike Narodnog muzeja u Beogradu, otvorena je ova vredna izložba. 5. Rosi Fest Belgrade 2022, međunarodni festival klasične muzike u Atrijumu Narodnog muzeja, otvoren je Muzičkom izložbom baroka. Knjiga Naopačke: škola obrnutog sveta, urugvajskog novinara i pisca Eduarda Galeanoa neverovatan je pogled na svet. Napisana krajem dvadesetog veka, Galeanova predviđanja bolno se ostvaruju i u novom milenijumu. Izložba crteža i objekata umetnika iz Trstenika, Andreja Čikale, otvorena je u Galeriji Haos.

Značaj Uliksa Džejmsa Džojsa, koji narednog meseca slavi stogodišnjicu objavljivanja, narastao je tokom poslednjih sto godina, tokom kojih je neprestano proglašavan jednim od najvećih romana dvadesetog veka.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednica: Selina Lovren Aksentić
Realizator: Marko Šotra
Montaža: Damjan Paunković