Čitaj mi!

Srbija na vezi

U večerašnjoj emisiji Srbija na vezi govorićemo o Svetskoj izložbi Ekspo Dubai, koja je počela 1. oktobra prošle godine i trajaće do kraja marta ove godine. Učestvuje više o 190 zemalja i svaka od njih nastoji da se predstavi u što boljem svetlu i sa što originalnijim inovacijama. Koliko je Srbija u tome uspela, možda, najbolje govori podatak da je naš paviljon do sada posetilo više od pola miliona ljudi. Naši gosti su: Vanja Marinović, portparol kreativnog tima koji je osmislio i organizovao nastup naše zemlje u Dubaiu i Petar Marić, harmonikaš i učesnik na svetskoj izložbi.

Naša tradicija lajt motiv je i naredne priče. U Konaku Kneginje Ljubice održana je modna revija srpske narodne nošnje i kostima kave su tokom svojih diplomatskih misija nosili Jovan Dučić i Ivo Andrić Ovu reviju pre dve godine videla je i publika u Parizu. Novi poziv stigao je i za ovu godinu, pa je priprema nove kolekcije uveliko u toku.

Predstavljamo vam i najbolju planinarku, visokogorca u Srbiji za 2021. To je Marina Avramović iz Vrnjačke banje. Marina nam priča o vrhovima u Evropi koje je osvojila tokom prošle godine, ali i o pripremama za naovi pohod. Zajedno sa kolegama iz Slovenije i Hrvatske u februaru će krenuti na Kilimandžaro, najviši vrh Afrike.

Troje mladih umetnika iz Knjaževca zajedno su na školovanju na Akademiji umetnosti u Beču. Svoje najnovije radove, inspirisane ljudima koji žive i rade u inostranstvu ,predstavili su ljubiteljima umetnosti u rodnom gradu u knjaževačkom Zavičajnom muzeju na izložbi pod nazivom "Bečka škola - istureno odeljenje".

Urednici: Dragana Živojnović i Dušan Žarković

Realizacija: Ernestina Gligorijević