Dimitrije Mitrinović, od učitelja nacionalne energije do kulturološkog Džemsa Bonda

Ideolog "Mlade Bosne" i čovek koji je pre jednog veka pisao o ujedinjenoj Evropi - ko je bio "Mita Dinamita"?

Rođen nepunu deceniju posle Berlinskog kongresa, 1887. u selu Donji Poplat. Odrastao u vreme kad je Bosna i Hercegovina bila pod austrougarskom okupacijom. U mostarskoj gimnaziji početkom XX veka, vodeći literarnu sekciju, inspirisao je mlađe učenike i one koji će kasnije predstavljati Mladu Bosnu.

Uređujući Bosansku vilu, otkrio je Andrića i Crnjanskog, koji su ga uvažavali do kraja života. Bio je blizak sa Tinom i Krležom, koji su mu se kasnije čak rugali.

Dragana Ignjić
Dragana Ignjić

U vreme početka Velikog rata, 27-godišnjak koji je već ostvaren kao pisac i kritičar i koji se dopisuje sa čuvenim Kandinskim. U danima kada je isticao rok koji je Austrougarska dala Srbiji, Mitrinović napušta kopneni deo Evrope, odlazi u Englesku i nikad se više neće vratiti, ako ne računamo par kratkih poseta, među kojima i onu 1930. godine kada se susreo sa kraljem Aleksandrom Karađorđevićem.

Čovek koji je pisao o sjedinjenim evropskom državama pre tačno sto godina, kada je to delovalo nezamislivo. Čovek za koga kažu da je i nacionalni revolucionar, pisac, publicista, pa i propovednik, nepriznati prorok, guru... Ko je u stvari bio Dimitrije Mitrinović?

Za Oko magazin govore: Gvido van Hengel, holandski istoričar i autor knjige "Vidovnjaci", Zoran Milutinović, profesor južnoslovenskih književnosti na Univerzitetu u Londonu, istoričari Slobodan G. Marković i Miloš Ković, umetnik Nele Karajlić, prevodilac Jelica Novaković-Lopušina i Dragana Mihailović, autor izložbe o Mitrinoviću u Univerzitetskoj biblioteci.

Autor emisije Dragana Ignjić