Čitaj mi!

Kulturni dnevnik

Gošća je direktorka Muzeja savremene umetnosti Marijana Kolarić, novoizabrani komesar naše izložbe na 59. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji 2022. Razgovaraćemo i o novom Paviljonu MSU i izložbi Vladimira Veličkovića kojom se obeležava Dan muzeja.

Andrićeva nagrada za najbolju zbirku pripovedaka u 2020. dodeljena je Dejanu Stojiljkoviću za knjigu "Neonski bluz".

10. Šopen fest otvoren je u Kolarčevoj zadužbini.

Premijera filma "Pucnji u Marseju" simbolično je održana na godišnjicu atentata na kralja Aleksandra, a sada se prikazuje u bioskopima širom Srbije.

U Klubu RTS-a otvorena je izložba radova 54. konkursa karikature "Pjer" i dodeljene su nagrade najuspešnijim autorima.

Premijerom monodrame "Nenapisana pisma" u Domu kulture Čačak, obeležava se 148 godina od rođenja velike srpske slikarke Nadežde Petrović, koju tumači Vanja Milačić.

Od 11.10. fotografija Nikole Vuča iz zbirke Muzeja primenjene umetnosti biće prikazana u Metropoliten muzeju u Njujorku, u okviru izložbe "Nadrealizam bez granica". Vodimo vas i na i izložbu "Tri međuratna plakatera: Janković, Petrov i Babić".

Koncert "Građanin sveta" održan je uživo tokom 24h na svim kontinentima. 70 najpoznatijih izvođača kroz muziku su podigli glas protiv gladi, siromaštva i virusa korona.

Svake večeri od ponedeljka do petka na Prvom programu posle Dnevnika u 23 emituje se Kulturni dnevnik. Reprizira se sutradan na Prvom programu u 12.30. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Biljana Bralušić Jovanović
Realizator: Maja Mandić
Montažer: Mladen Milošević