Čitaj mi!

Oko ekonomije: Energetska kriza

Pokrenuta je grudva snega - skok cena struje i gasa

Pet puta je veća cena gasa sada nego pre tri meseca, početkom leta. Kao grudva snega, koja je krenula iz Kine, stigla je energetska kriza do Evrope, ali i do Srbije. Trka sa vremenom, zbog zime, ali i zbog nastojanja da se ubrza ekonomski oporavak uveliko traje. Gasna kriza u Evropi je izazvana velikom potrošnjom, ali su doprinela i prazna evropska skladišta gasa, ali i smanjenje tranzita ruskog gasa preko Ukrajine. U Kini energetska situcija je alarmantna poslednje dve nedelje jer je nedostatak i poskupljenje uglja, sirovine od koje zemlja dobija 56 odsto električne energije, primorao kineske vlasti da uvedu restrikcije električne energije u brojnim provincijama.

Vesna Damjanić
Vesna Damjanić

Srbija je, za sada, mirna jer se gas redovno doprema "Balkanskim tokom", a skladište "Banski dvor" je puno i cene ne bi trebalo da se menjaju do kraja godine, a o idućoj se pregovara.

Kada je reč o struji, cena za domaćinstva neće se menjati do kraja godine i biće najeftinija u ovom delu Evrope. To se ne odnosi na privredu jer ona kilovate kupuje na slobodnom tržištu, a koji su ove godine poskupeli za 60 odsto.

To jeste alarm i za privredu, ali i državu jer su već cementare najavile da će skok da se odrazi na njihove cene, a time posredno na celu granu industrije i šire.

U Evropi struja je već poskupela za 50 odsto i za domaćinstva i države pojedinačno traže rešenja, a zajedničko bi trebalo da se razmatra 21. oktobra.

Koliki je manevaraski prostor država EU, ali i Srbije, može li se postići ekonomski rast, ali i uz stabilno snabdevanje gasom i strujom bez cenovnih skokova, da li je ova kriza mogla da se predvidi i predupredi?

O tome govore gosti Oka ekonomije: predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković i Dejan Stojčevski, tehnički direktor SEEPEX-a.

Iz Brislela izveštava dopisnik RTS-a Dušan Gajić.

Emisiju uređuje i vodi Vesna Damjanić.