Čitaj mi!

Naši susreti: Pogled kroz ključaonicu - dvorske tajne

Šta se sve dešavalo iza prozora i zidova mnogobrojnih raskošnih, starih beogradskih zdanja? Ko su bili njihovi stanari i ko je sve u njima boravio? Kakav su život ti njihovi stanari vodili? Kakvi su bili privatno, koje su im bile ljubavi i koje slabosti i mane?

Emisija "Pogled kroz ključaonicu", Programa za dijasporu RTS-a, predstavlja nam neke od najlepših starih građevina, zadužbina koje su njihovi poznati vlasnici, graditelji, trgovci i druge važne ličnosti iz naše prošlosti ostavili svome narodu.

Emisija nam govori ne samo o istoriji nastanka tih zdanja, nego nam pre svega otkriva mnoge tajne, ljubavne i druge afere, koje su pratile njihove vlasnike i stanare.
Prvi deo emisije, sa podnaslovom "Dvorske tajne", donosi nam manje poznate priče vezane za živote vladara koji su živeli i upravljali Srbijom i Jugoslavijom sa Dvorskog kompleksa na Dedinju.

Kroz razgovor sa istraživačem istorije nastanka starih beogradskih građevina, novinarom "Politike", Nenadom Novakom Stefanovićem, saznaćemo neke manje poznate znimljivosti iz života dedinjskih vladara - kneza Pavla Karađorđevića, Josipa Broza Tita i, poslednjeg vladara sa tog dvorskog kompleksa, Slobodna Miloševića.

Autor i urednik emisije je Miroslav Karlica