Čitaj mi!

Jovanka Broz i tajne službe

U prvoj epizodi igrano-dokumentarne serije "Jovanka Broz i tajne službe", gledaoci će imati priliku da saznaju kako je upravo Jovanka Budisavljević izabrana da radi kod Tita u Belom dvoru, kako je došlo do zbližavanja nje i Tita i kako je i kada Tito zaprosio.

Posebno je zanimljivo kakvu su ulogu imale službe bezbednosti u uspostavljanju veze između Tita i Jovanke, pre svega OZNA preko Rankovića i Šašića i sovjetska služba preko Steve Krajačića. Da li je Krajačić dobio zadatak od Staljina da ubije Tita i šta ga je sprečilo u tome.

"Jovanka Broz i tajne službe", Nebojša Dugalić i Milica Tomašević

U ovoj epizodi biće prikazano kako je došlo do zbližavanja Tita i Jovanke, ko je prvi otkrio njihovu vezu i upozorio Jovanku na moguće posledice. Da li je Jovanka zbog Tita prekinula vezu sa oficirom koji je bio na školovanju u Sovjetskom Savezu i kako je regovala na Titova udvaranja.

"Jovanka Broz i tajne službe", Josip Broz Tito i narod

Gledaoci će saznati i kako je i kada Tito Jovanki prvi put izjavio ljubav i kada je zaprosio i kakva je bila njena reakcija. Službe bezbednosti su pratile postepeno zbližavanje Tita i Jovanke, ali je taj podatak čuvan u strogoj tajnosti.

"Jovanka Broz i tajne službe", Strahinja Blažić

Takođe je zanimljivo kako je Jovanka za relativno kratko vreme od obične radnice u Belom dvoru, postala glavna domaćica vile u Užičkoj 15, a zatim i osoba od Titovog velikog poverenja i pomoćnik sekretara u Titovom kabinetu.

"Jovanka Broz i tajne službe", Snežana Savić

U igranom delu ove epizode učestvuju Snežana Savić, Nebojša Dugalić, Milica Tomašević, Gordan Kičić, Strahinja Blažić, Bojan Žirović i Maja Šuša.

"Jovanka Broz i tajne službe", Tihomir Stanić

Producentkinja serije je Danka Milošević i produkcija GFC. Režiser je Nedeljko Kovačić, autor scenarija Svetko Kovač, a narator glumac Tihomir Stanić.