Čitaj mi!

Srpska slava-nematerijalna baština čovečanstva

Krsna porodična slava prvi je naš element nematerijalnog nasleđa koji je upisan na Uneskovu listu svetske nematerijalne baštine čovečanstva.

Ovome je prethodilo ozbiljno i temeljno pripremanje obimne dokumentacije s obzirom na zahtevne propise Uneska. Krsna slava je apsolutno jedinstven običaj karakterističan za Srbe i kao takav jedinstven je u svetu. Njega karakterišu religijsko društvene komponente koje se prožimaju i samo zajedno čine suštinu praznovanja krsne slave. Prema Uneskovim propozicijama svaki element nematerijalne baštine mora da bude održiv, da bude živ, da se praktikuje i da mu je osiguran opstanak u budućnosti. Srpska krsna slava je svakako veoma vitalan običaj koji je preživeo, prema mnogim istraživačima, hiljadu godina, još od vremena kada su Srbi primili hrišćanstvo, mada koreni ovog običaja dosežu još u prethrišćansko vreme.

O poreklu krsne slave, o njenom opstanku kroz istoriju, o njenoj suštini i mnogim zanimljivostima praznovanja govoriće eminentni stručnjaci iz oblasti religije, etnologije, istorije, antropologije i drugi.

Urednik i autor je Milica Bajić Đogo, snimatelji Dimitrije Hadži Nikolić i Milan Stanić, montažer je Milan Radičević, a režiju potpisuju Lela Janić i Milica Bajić Đogo