Čitaj mi!

Studio znanja: Balans

"Život je kao vožnja bicikla - da bi održao balans, moraš da nastaviš da se krećeš", kažu ljudi. Naša ovonedeljna tema u "Studiju znanja" je upravo balans, fenomen koji ćemo rasvetliti sa nekoliko aspekata - filozofskog, psihološkog, biološkog, medicinskog, ali i kroz prizmu zabave.

Svemir je beskonačno prostranstvo i prostor sa nekoliko stotina milijardi zvezda, a kako sva nebeska tela žive u harmoniji i da li je to najstabilniji balans, reći će nam fizičar Stanislav Milošević, asistent na Katedri za astronomiju Matematičkog fakulteta.

Vinka Marinović i Ivana Milenković
Vinka Marinović i Ivana Milenković

Priroda je najbolji arhitekta koja sopstvenim proračunima dovodi čitavu našu planetu u ravnotežu. Upravo o tome više će nam reći asistent dr Tomica Mišljenović sa Biološkog fakulteta u Beogradu. Ravnoteža kao mesto između dva ekstrema ili suprotstavljenih elemenata je nešto što su promatrali filozofi od kad je sveta i veka. Više o tome - dr Vladimir Cvetković iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. A da li balans u psihološkom smislu predstavlja puki deo mentalne higijene ili je to ipak putokaz za mir, reći će nam psihoterapeut dr Zoran Milivojević.

Kada se javi disbalans, mogu se javiti bolesti, sa brojnim simptomima različitih intenziteta. Zato je vrlo važno razmisliti o pravilnom načinu ishrane, količini fizičke aktivnosti, unosu vode, količini stresa, ali i količini i kvalitetu sna. Sve te savete potražićemo od doktora opšte prakse Milana Lilića iz Doma zdravlja Surčin.

Svi se trudimo da postignemo balans u životu, ali kako se on postiže? Tu dolazimo do pitanja razvoja, koji je trajan proces i tiče se i ličnog i profesionalnog plana. Mnogo saveta zatražićemo od Milice Malešević, lajf kouča, iz Atrija grupe.

Na našoj Nauci na sceni imamo mali igrokaz ove nedelje. Naša gošća je fizičarka Saša Stojanović sa Fizičkog fakulteta i Festivala nauke. Ona će nam biti stručni komentator, da tako kažemo, koji će sačekivati druge goste i sa aspekta fizike sagledavati njihove nastupe. Njih ćete upoznati malo kasnije. Obećavamo , sledi zabava.

Autor i urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit