Čitaj mi!

Marš na Drinu

Marš na Drinu je jugoslovenski ratni film snimljena u režiji Živorada Žike Mitrovića, koji se smatra najpoznatijim ostvarenjem na temu Prvog svetskog rata snimljenom u bivšoj Jugoslaviji. (1964)

Radnja filma prikazuje Cersku bitku, koja se odigrala na samom početku rata. Protagonisti su pripadnici artiljerijske baterije Kombinovane divizije srpske vojske, koje čine različiti slojevi srpskog društva na početku 20. veka.

Film, koji je veliki delom snimljen na 50. godišnjicu bitke, napravljen je velikim delom i uz pomoć preživelih učesnika.

Marš na Drinu
Marš na Drinu

Radnja počinje objavljivanjem opšte mobilizacije u Srbiji. Artiljeriski stariji vodnik Veca, koji potiče iz bogate bankarske porodice, raspoređen je u artiljerijskoj bateriji. U prošlom ratu, bio je član jedne komisije, koja je nabavljala topove. Njegova porodica i sada želi da ga postavi u tu komisiju, ali on želi da se priključi bateriji, i krene u rat.

Artiljerijska baterija se spremila za pokret (u kojoj je raspoređen Veca). Nalaze se u Aranđelovcu, dok njihovi komandanti imaju sastanak. Na sastanku, pešadijski major Kursula, iznosi svoje mišljenje o tome, da će glavni napad Austrougarska na Srbiju izvršiti preko reke Drine, a ne preko reke Save, kako je bilo očekivano.

Uloge: Aleksandar Gavrić, Ljuba Tadić, Nikola Jovanović, Dragomir Bojanić Gidra, Zoran Radmilović, Branko Pleša, Ljubiša Jovanović...
Režija: Živorad Žika Mitrović

broj komentara 0 pošalji komentar