Medijska mreža srpske dijaspore: Austrija

KOSMO

U majskoj emisiji KOSMO iz Beča, producenta Dejana Sudara i urednice Vere Marjanović, kao i uvek, očekuju vas teme značajne za stanovnike tog lepog grada, ali i za Srbiju.

Naime, Bečlije već devet godina  masovno uzimaju učešće u prolećnoj akciji čišćenja svog grada. A šta se dešava sa otpadom u milionskoj metropoli videćete u reportaži snimljenoj u jednom od tri bečka postrojenja za spaljivanje otpada, gde se dobija struja i toplotna energija za gotovo trećinu domaćinstava u Beču.

Austrijski integracioni fond i Ambasada Republike Srbije promovisali  su  tri ambasadora za integraciju iz srpske zajednice. Troje priznatih umetnika će u bečkim školama učenicima govoriti o preprekama na koje su nailazili gradeći karijere i nastojeći da se integrišu u austrijsko društvo. Ekipa KOSMO  pripremila je  prilog sa svečanosti, upriličene tim povodom.

U godini obeležavanja stote godišnjice od početka Prvog svetskog rata u dvorcu "Schaallaburg" u Donjoj Austriji postavljena je izložba „Sjaj i beda  - život sa Velikim ratom", najveća u ovoj zemlji. U razgovoru za emisiju KOSMO, kurator izložbe je govorio o temama i tabuima nepoznatim široj austrijskoj javnosti, uz objašnjenje da Srbi nisu krivci za početak rata.

Pozorište za decu i omladinu „Papillon" iz Beča pripremilo je predstavu o Svetom Savi, koju je publika odlično prihvatila. Pozorišna priča o najvećem srpskom svetitelju je edukativna, a ujedno i odlična prilika za učenje negovanog srpskog jezika.

A u završnici emisije sledi i prilog o glamuroznoj modnoj manifestaciji, na kojoj su se predstavili kreatori balkanskog porekla iz Beča, kao i gosti iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Urednik serijala Medijska mreža srpske dijaspore je mr Mirjana Raičević Tasić

 

broj komentara 0 pošalji komentar