Čitaj mi!

Film

Pre istine

Dvadesetak godina po završetku Drugog svetskog rata, Mladen Stojanović je smenjen sa dužnosti i prerano penzionisan. Iz provincije dolazi u Beograd da se obrati za pomoć saborcima iz partizanskih dana.

Nekadašnji prijatelji ne žele da ga prime, oni su u slučaju da ih Mladen traži, "na sastanku" ili "službenom putu". Sreće svoju bivšu devojku sa kojom zakazuje sastanak. Igrom slučaja, njih dvoje se razmimoilaze, a Mladen svraća u podrum hotela Mažestik gde prepoznaje Strahinju Petrovića.

Dvadeset godina ranije kao partizan je dobio naređenje da strelja Strahinju koji je na kraju rata kao četnik zarobljen. Strahinja je ostao živ, Mladenov metak ga je samo okrznuo. Situacija je sada obrnuta, Mladen je odbačen od svojih dojučerašnjih saboraca, a Strahinja je uspešan beogradski advokat. Noć provode zajedno u društvu žena lakog morala, a ono ljudsko u njima prevazilazi njihove ideološke razlike.

Mladen koji je odbačen od saboraca postaje Strahinjin gost, između njih se rađa prijateljstvo a Strahinja je jedina osoba koji mu nudi pomoć.

Film sadrži snimke demonstracija protiv američkog učešća u Vijetnamskom ratu, kao i jedan od najobimnijih prikaza beogradskih fasada toga doba. Ovo je pretposlednji film Vojislava Kokana Rakonjca.

Uloge: Branko Pleša, Ljuba Tadić, Vesna Krajina, Olivera Marković
Režija: Vojislav Kokan Rakonjac