Čitaj mi!

Metamorfoze: Vida Ognjenović

Vida Ognjenović veruje da sve može da se pretvori u pozorište, pod uslovom da su tu dva neophodna učesnika: glumac i gledalac. Predstave koje režira u centar pažnje stavljaju čoveka, njegovu sudbinu, sreću i nesreću, njegov profil i njegov humani nastup prema svetu. Drame koje piše pune su humora i satire, onoga što nam nedostaje i u javnom prostoru i u pozorištu.

Veruje i da je pozorišna umetnost svemoćna, da pozorište vidi i u mraku, da mnogo više zna o nama, nego što mi znamo o njemu, i više nego što sami znamo o sebi.

Pozorište je, kaže umetnička institucija, koja pripada građanima, koja raspravlja o čoveku, njegovim mukama, nevoljama, radosti i volji.

Vida je osnovnu školu završila je u Vrbasu, gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Diplomirala na Katedri za opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i na Odseku za režiju beogradske Akademije. Postdiplomske studije je započela u Parizu, na Sorboni, a magistarski rad odbranila na Univerzitetu u Minesoti. Bila je direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, a nakon isteka četvrtog mandata ostala je u angažmanu kao stalni reditelj. Bila je Fulbrajtov stipendista. Po pozivu je predavala na univerzitetima u Los Anđelesu i Čikagu. Bila je Redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i ima zvanje emeritus profesora na Akademihi lepih umetnosti u Beogradu. Njen rediteljski opus čini blizu stotinu pozorišnih režija, od kojih mnoge po sopstvenim tekstovima. Napisala je brojne drame, koje su doživele više postavki i mnoga  izvođenja. 

Maj neim iz Mitar, Kanjoš Macedonović, Jegorov put, Trus i trepet, Mileva Ajnštajn, Je li bilo kneževe večere, Kako zasmejati gospodara, Poetesa, neki su od naslova njenih drama.

Otrovno mleko maslačka i Stari sat zbirki pripovedaka, a Kuća mrtvih mirisa i Preljubnici  naslovi njenih romana.

Dobitnik je mnogih značajnih književnih i nagrada za pozorišni rad. Njena dela prevođena su na brojne jezike. Bila je deset godina naš ambasador u Norveškoj. Predsednica je Srpskog i potpredsednica Međunarodnog PEN centra.

Njene ideje za pisanje su lutajuće, baš kao i motivi, neobični sižei i pripovesti o zanimljivim junacima.

Kada su je pitali da govori o tiraniji zabave nad kulturom i umetnošću napisala je esej pod naslovom "Moj heroj - knjiški moljac".

Aplauz je mera kojom meri uspehe predstava. Iskren aplauz je, kaže Vida Ognjenović, kao plač, kao smeh, kao zagrljaj, njega ništa ne može zameniti, njemu se odano i iskreno veruje. 

autor i urednik Olivera Milošević
snimatelj Dragoslav Bojković
montažer Jakov Pejov
reditelj Milica Mitrović