Čitaj mi!

Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Nema života bez matematike

Za profesora Jovana Kneževića čula sam od dece još pre nekoliko godina. Tada sam i snimila sa njim emisiju.

Profesora matematike u Šestoj beogradskoj gimanziji zvali su "Joca ubica". Ali više sam o njemu slušala od roditelja koji su se žalili od nemila do nedraga da je strog i beskompromisan. Nije podnosio intervencije niti uticaje. Imao je stav da svako mora da zna matematiku i da može da je nauči uz obaveznu napomenu "ako ima nameru da opstane". Jednostavnim rečima "muči decu". Ali po onome što se i tada a i sada ponovo čuje su muke roditelja koji ne mogu na njega da utiču.

Za profesora Kneževića matematika je nauka koju svako mora da zna i bar pokuša da je razume. Ako je i ne razume on neće štedeti ni vremena ni snage da vam sve po ne znam koji put objasni i da vas nauči.

Možda će neko reći da je on stara vrsta profesora, "stara škola", da su njegove metode u vreme visokih tehnologija možda zastarele, ali on do sada ne menja svoj stav i uči decu tako da matematiku počinju da vole i razumeju.

Profesor Knežević vaspitava decu, uči ih o životu, vraća im veru u ispravnost dolaženja do cilja.

Njegovi đaci rasuti su po svetu i kao stručnjaci su zaposleni po uglednim naučnim institucijama Amerike, Velike Britanije, Portugalije, Španije, Švajcarske, Švedske, Norveške, Hrvatske, Izraela, Italije, Nemačke, kao matematičari, inžinjeri, robotičari,... On ih posećuje, a oni iz dalekog sveta sećaju se svega što ih je učio.

Entuzijazam ovog profesora privukao je moju pažnju i sve moje poštovanje za posvećenost, istrajnost, poštenje i zbog ljubavi prema poslu koji radi i svesti da sve što zna nesebično prenosi na svoje učenike koji ga zovu "Joca ubica".

Ovih dana Jovan Knežević je suspendovan na zahtev dece i peticije roditelja sa obrazloženjem da Jovan Knežević profesor matematike psihički maltretira njihovu decu.

Vi i Mira Adanja-Polak Vi i Mira Adanja-Polak

Autor:
Mira Adanja-Polak

U emisiji"Vi i Mira Adanja-Polak" gosti su ličnosti iz sveta nauke, kulture, politike, umetnosti i biznisa. [ detaljnije ]