Čitaj mi!

Put u središte priče

9. emisija: Na "Put u središte priče" krećemo jednom ulicom, ni malo običnom. Ona je svakako jedna od najznačajnijih u srpskoj istoriji. Na njenoj kaldrmi je stvarana moderna srpska država: to je ulica Kralja Petra u Beogradu.

Ona je bila duhovni centar raznih naroda i vera. U njoj su i krst i polumesec i davidova zvezda: Srpska Patrijaršija i Saborna crkva, a u u donjem delu Bajrakli džamija, Savez jevrejskih opština.

Mnogo toga je ostalo zapisano kao prvo u državi i Beogradu što se zbilo u ovoj ulici i to je ovekovečeno na spomen tablama, poput one na fasadi škole Kralj Petar Prvi, prvoj osnovnoj školi u Srbiji, osnovanoj 1718. godine.

U njoj je odigrana prva košarkaška utakmica, tu je doneta prva fudbalska lopta. U komšiluku je prva banka, prva pošta, najstarija kafana, hotel... I prvi bilijar je 1923. stigao u ovu ulicu.

Ulica Kralja Petra danas znači otvorenu knjigu istorije i put u njeno sedište je put do istine o životu na ovim prostorima.

Jedno od dominantnih zdanja te ulice je kuća trgovca Milorada Pavlovića koja je podignuta 1884. godine. U prizemlju su bile trgovačke radnje, a na spratu se stanovalo. Odmah do nje je i čuvena kuća trgovca Crvenčanina, izgrađena 1887. godine. Specifična je po mezaninu iznad prizemlja koji se prvi put pojavljuje u srpskoj arhitekturi.

U neposrednoj blizini je čuveni Robni magazin, izgrađen 1907. godine. Vlasnik je bio Bencion Buli, bankar i narodni poslanik. To je prava preteča robnih kuća kakve su se se kasnije gradile.

A, od kuma zamrzivač, televizor, veš mašina... Ništa od toga jer bela tehnika u to vreme nije ni postojalo. Zato je čuvenom trgovcu kožom Đorđu Stamenkoviću svadbeni poklon od kuma, arhitekte Nikole Nestorovića bio projekat velelepne palate. Ona je nazvana: "kuća zelenih pločica" i do danas je jedinstvena i u ulici i u gradu.To, kume, rekli bi u današnje vreme!

Tako je ova ulica bila putokaz mnogih stvari u prošlosti, orijentir ka budućnosti i važno mesto sadašnjosti, ne samo u gradu, već i u državi.