Čitaj mi!

Miodrag B. Protić - Vek od rođenja

Tokom 2022. godine, nizom izložbi i programa obeležava se stogodišnjica od rođenja jedne od najistaknutijih figura srpske kulture druge polovine 20. veka, Miodraga B. Protića - slikara, likovnog kritičara i teoretičara, osnivača, prvog i dugogodišnjeg upravnika beogradskog Muzeja savremene umetnosti.

Program obeležavanja ovog jubileja, pod pokroviteljstvom beogradskog Muzeja savremene umetnosti, otpočeo je u maju, izložbom slika u Galeriji Rima.

Povodom stogodišnjice od rođenja u Protićevom rodnom gradu, Vrnjačkoj Banji, tokom maja su u biblioteci "Dr Dušan Radić" priređene dve istovremene izložbe - jedna je obuhvatala akvarele koje je on u mladalačkom periodu naslikao u Vrnjačkoj Banji, a druga je bila posvećena njegovom trotomnom biografskom izdanju "Nojeva barka".

Jedna od najstarijih građevina u Vrnjačkoj Banji, Zamak Belimarković, na inicijativu Miodraga B. Protića, 1968. godine preinačen je u Zamak kulture. Upravo u ovom zdanju, sredinom jula, priređena je izložba Protićevih slika naslovljena "U znaku semantičkog ključa". Na jesen, u saradnji sa porodicom, ovde bi trebalo da bude upriličena spomen soba Miodraga B. Protića.

U sklopu obeležavanja stogodišnjice od rođenja Miodraga B. Protića, planirana je i izložba dokumentacije i akvarela u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolaković na Dedinju, zatim, simpozijum o njegovom stvaralaštvu, kao i prateći zbornika tekstova. Svojim večerašnjim izdanjem emisija Art zona pridružuje se obeležavanju ovog jubileja.

Uz inserte iz emisije Art zona iz 2006. godine, gde M. B. Protić neposredno svedoči o svom radu, u emisiji govore istoričari umetnosti: dr Ješa Denegri, zatim, Svetlana Mitić, muzejska savetnica u beogradskom Muzeju savremene umetnosti, Katarina Krstić, bibliotekarka i viša kustoskinja MSUB, Nevena Martinović, kustoskinja Galerije Rima, Jelena Borović Dimić, muzejska savetnica, upravnica Zamka kulture u Vrnjačkoj Banji, zatim, vajar Dragiša Obradović, i sin M. B. Protića, Predrag Protić.

Urednik i srenarista: Danijela Purešević
Montažer: Nenad Džodić
Režija: Marko Šotra

 

Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]