Čitaj mi!

TV prozor

Na proslavi pedeset godina mature

Zakasnele premijere "Trezora"

Peta beogradska gimnazija je nastala od Prve ženske gimnazije, koja je osnovana 1905. godine , uz Višu žensku školu. Godine 1909. se sasvim odvojila od Više ženske škole, noseći ime Državna prva ženska gimnazija. U Prvom svetskom ratu škola je prekinula rad, a učenice su se dobrovoljno javile u ratni sanitet i Crveni krst. U Drugom svetskom ratu u zgradu Prve ženske gimnazije uselila se nemačka komanda za Beograd. Učenice su, u proleće 1941. godine polagale maturski ispit u Trećoj muškoj gimnaziji, a potom je škola prestala da radi do kraja rata. Prva ženska gimnazija je postojala do školske 1953/1954. godine, kada je postala mešovita, preuzimajući učenike iz Druge muške gimnazije, i dobila je ime Peta beogradska gimnazija. Godine 1977. zbog reforme srednjeg obrazovanja izgubila je profil gimnazije, i dobila je ime Obrazovno-vaspitna organizacija "Dr Dušica Stefanović". Pod tim imenom je radila do 1991. godine kada joj je vraćen profil gimnazije i stari naziv Peta beogradska gimnazija. Po osnivanju škola je bila u ulici Kraljice Natalije, potom je premeštena na Vračar, a od 1938. godine je u zgradi u kojoj je i sada, na Paliluli, ulica Ilije Garašanina, u blizini Televizije Srbije, Sportskog centra "Tašmajdan", Crkve Svetog Marka i Ruske crkve.

Maturanti Pete beogradske gimnazije, prvi deo - budući da je u bliskom komšiluku, Televizija Beograd pratila je od dolaska 1966. u Aberdarevu 1, život i rad Pete beogradske gimnazije, bilo da snima o profesorima, učenicima i njihovim aktivnostima, bilo da koristi školski prostor, najčešće prostrano školsko dvorište, za snimanje kraćih TV priloga. Tako, nije čudo što će gledaoci "Trezora" u današnjoj emisiji povodom ovogodišnje proslave 50 godina mature jedne generacije gledati toliko arhivskih audio-vuzuelnih snimaka. Generacija od 12 odeljenja koja je upisala gimnaziju 1968, ima snimke poslednjeg školskog dana iz 1972 (privatni snimak), zatim sa proslave mature u "Hotelu Jugoslaviji"  (emisija Neobavezno 1972), proslave 30 godina mature (privatan snimak, 2002), proslava 40 godina mature ("Trezor", 2012), proslava 50 godina mature ("Trezor", 2022). U današnjoj emisiji gledaćete snimke svečanosti u Gimnaziji pre odlaska u "Košutu" na proslavu 50 godina mature, kao i kratak pregled arhivskog materijala iz prethodnih godina. Drugi deo ove emisije biće pripremljen za emitovanje u jesen na početku nove školske godine.

- Učesnici: dipl. ekonomista Milena Badžević Mandić, naučni savetnik u Institutu za fiziku Aleksandar Golubović, prof. emeritus FPU scenograf Jasna Dragović, novinar Vesna Miladinović, direktor Pete beogradske gimnazije Borka Popović, pozorišni i TV reditelj Miško Milojević (gost iz generacije 1967.)
- Snimatelji Vuk Ćetković, Nenad Stepanović; asistent snimatelja Bojan Danilović, snimatelj zvuka Miroslav Radišić, Nikola Mladenović; mikroman Marko Glišić, rasvetljivač Nenad Vlatković, organizator Marko Stanić, grafička obrada Snežana Vranjković, montažer Nada Dodig Zildžić, urednik istraživač Branka Grković, urednik Milena Jekić Šotra, autor Bojana Andrić
- Snimano za "Trezor" 26.05. i 18.06.2022; premijerno emitovanje; Redakcija za istoriografiju

Petak, 01.07.2022. na RTS SVET u 00.20 posle ponoći

"Razgovor veterana": Raša Popov i Kamenko Katić, prvi deo

Radivoj - Raša Popov, književnik, radijski i televizijski urednik (Mokrin, 26. jun 1933 - Beograd, 19. april 2017)
Raša Popov završio je Filozofski fakultet u Beogradu. Od 1964. do 1971. godine radi kao novinar i urednik u Radio Beogradu. U Televiziju prelazi 1967. gde vodi i Dnievnik ali kad su se studenti 1968. oglasili zahtevom za potpunu jednakost i punu slobodu izbora i dogovora, dao je ostavku na voditeljstvo TV Dnevnika. Od 1971. prelazi u Obrazovni program Televizije Beograd gde radi kao urednik emisije; jedno vreme bio je i v.d. urednika Redakcije naučnog programa. Od 1983. do 1995. godine radi kao urednik i komentator u Naučnoj redakciji. Januara 1995. godine odlazi u penziju. Autor je više desetina knjiga za decu i odrasle. Napisao je više od 500 televizijskih emisija, od kojih preko 200 za decu. Bio je lektor za srpskohrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notingemu od 1975. do 1977. Glavni urednik izdavačke kuće "Matica srpska" bio je od 1983. do 1985. godine. Nastupao je u TV serijama kao pripovedač, a neke od najpoznatijih su Radost saznanja, Fazoni i fore, Varošarije, U snu san, Šešir bez dna. Za naučne emisije poput Otvoreni univerzitet dobio je Orden zasluga za narod.

Od ko do zašto, prvi deo razgovora sa Rašom Popovim iz ciklusa Razgovor veterana. Kod domaćina i voditelja ciklusa Kamenka Katića u Belegišu, Raša Popov priča o svom rodnom Mokrinu, kako je u njemu nekada bilo, a kako je sada, o svojim dečačkim i đačkim danima, profesorima, kako je igrom slučaja počeo da radi na Radio-Beogradu, a isto tako iznenada postao voditelj glavne informativne emisije Dnevnika, kako je i zašto prestao to da radi i prešao u Naučnu redakciju, kako je u Londonu predavao srpski jezik...

- Učesnici: Radivoj Raša Popov (u RTB od 1964. do 1995), Kamenko Katić (u RTB 1962. do 2002)
- Snimatelj Slobodan Ratković, snimatelj zvuka Miljan Đukić, organizator Gordana Grdanović, montažer Nada Dodig Zildžić, urednik Bojana Andrić
- Snimano u Belegišu 24.05.2007, premijerno emitovano u "Trezoru" 16.06.2009, reprizirano 08.05.2017; Redakcija za istoriografiju

Perspektive - emisija je snimljena uoči VI Kongresa SK Srbije i razgovara se o kogresnim aktivnostima i javnim diskusijama o kulturi u Republici. Izreka "o ukusima ne treba diskutovati" zbog aktuelnih razgovora prerasta u "o ukusima diskutujemo"... razgovara se o kiču, šundu, cenzuri, o junacima''sapunskih TV serija''.

- Učesnici: filizof Miladin Životić, novinar novosadskog "Dnevnika" Vlada Dubravčić, reditelj Dušan Makavejev
- Voditelj i autor Radivoj Raša Popov, reditelj Olivera Gajić
- Snimano maja 1968, emitovano u jesen 1968, Redakcija informativnog programa; reprizirano u"Trezoru" 24.05.2007, 16.06.2009, 08.05.2017.