Čitaj mi!

Eko perspektive: Zelena Evropa - Beč, 2. deo

U drugom delu naše emisije o Beču, kao gradu koji prednjači na polju ekologije u okviru Evropske Unije, naš sagovornik je Nebojša Rodić, Ambasador Republike Srbije u Austriji.

Ambasador Rodić ističe dobru saradnju Srbije i Austrije na polju ekologije, kao i primere dobre prakse koja se može primeniti i kod nas.

Svaki građanin Beča godišnje baci četrdeset kilograma životnih namirnica. Zbog toga grad Beč realizuje projekte koji će omogućiti da se hrana korisno upotrebi.

Ozelenjavanje krovova je jedna od mera kojim se sprečava dodatno zagrevanje grada.

Dobar primer zelene fasade je i spalionica otpada Špitelau koja se nalazi u centru grada i predstavlja spoj najnovije tehnologije i urbane aritekture.

"MA48" je u Beču zadužen za upravljanje i odlaganje otpada. Nakon što su shvatili da je korisnije da otpad dobije i svoju drugu namenu, otvorili su prodavnicu polovne robe, kako bi odbačenim proizvodima dali drugu šansu.

Parkovi, zelene površine i šume predstavljaju važne prostore za odmor stanovnika Beča.

Pored toga, ovaj grad se može pohvaliti i obradivim površinama i vinogradima. Po najnovijoj odluci gradskih čelnika, organski proizvodi proizvedeni na teritoriji grada će se prodavati pod novim brendom "Bečki ukus".

Urednica emisije Dragana Živojnović

snimatelj Ivan Dimitrijević

tonski snimatelj Marko Buđen

Montaža Marija Aranđelović