Čitaj mi!

Eko perspektive: Zelena Evropa - Beč, 1. deo

Proglašavan je najzelenijim gradom na svetu, korišćenje energije iz obnovljivih izvora je prioritet, vodi se računa o potrošnji vode, prostorima za pešake, recikliranju i zagađenosti vazduha. Zbog svega navedenog Beč je među najpoželjnijim gradovima na svetu za život i rad.

Novim budžetom grada Beča predviđena su rekordna sredstva za ekološke projekte.

U prvoj emisiji iz ovog zelenog grada govorićemo o najvažnijim projektima koji će biti realizovani u narednom periodu.

"U2 /U5" je najveći gradski infrastrukturni projekat u borbi za očuvanje klime. U narednim godinama biće izgrađeno dvanaest novih metro-stanica. Metro će tako moći da primi trista miliona novih putnika, što je za trećinu više od današnjeg broja, a projekat će osigurati trideset hiljada radnih mesta u Beču. Godišnja emisija ugljen-dioksida biće smanjena za 75.000 tona, pre svega izmeštanjem motornih vozila sa javnih puteva.  

Ulica Talijaštrase će biti popločana sistemom propusnog popločavanja što će omogućiti drenažu vode, rasteretiti kanalizaciju i obezbediti vodu drveću.

Grad Beč je od 2022. pokrenuo snažnu kampanju ulaganja u izgradnju biciklističke infrastrukture. Samo ove godine, u okviru 44 projekta će biti izgrađeno 17 kilometara biciklističkih staza.

Stanovnicima su na raspolaganju dva motorička parka, gde se u prirodi mogu vežbati koordinacija, izdržljivost i spretnost.

Urednica emisije Dragana Živojnović

snimatelj Ivan Dimitrijević

tonski snimatelj Marko Buđen

montaža Marija Aranđelović