Čitaj mi!

Kulturni centar

67. Sterijino pozorje otvoreno je premijerom omnibus predstave "Mileva", čiji su tekst napisale ugledne autorke iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Milena Bogavac, Olga Dimitrijević, Tijana Grumić, Vedrana Klepica i Vedrana Božinović.

 

Ovo scensko delo je specifičan postdramski mozaik koji otkriva različite slojeve života Mileve Marić Ajnštajn, čijim se likom i delom bavimo u večerašnjoj emisiji. Ova brilijantna naučnica, fizičarka, prva žena Alberta Ajnštajna, u predstavi se između ostalog ukazuje kao stub otpora prema patrijarhalnom društvu koje omalovažava i ućutkuje žene. O tome u emisiji govore dramska autorka Vedrana Klepica, rediteljka Anica Tomić i Miroslav Miki Radonjić, teatrolog i direktor Sterijinog pozorja.

Za 11. jun je na stadionu Tašmajdan zakazan koncert grupe Beogradski sindikat, pa je tim povodom gost Kulturnog centra Boško Ćirković Škabo, član ove grupe.

U emisiji će još biti reči o nastavku kultnog filma "Top Gan", zatim o koncertu legendarne američke muzičarke Kristin Herš u Domu omladine Beograda, o dvadesetom Bijenalu umetnosti u Pančevu, o izložbi "Nešto sasvim lično" Marije Dragojlović u galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja "Akademija", o premijeri predstave "Sveta Prada" u Bitef teatru, o knjizi "U očima zveri" Nastasje Marten, kao i o liku i delu Džimija Hendriksa, povodom osamdeset godina od njegovog rođenja.

Urednik emisije Ana Tasić
Autori rubrika Danijela Purešević, Marija Nenezić, Ana Tasić, Jovana Janković, Nikolina Srećković, Zorica Kojić, Miroljub Stojanović, Ana Marija Grbić, Isidora Radonjić
Reditelj Raško Milatović
Montažer Nikola Manić