Čitaj mi!

Urbanista mora biti arhitekta, Nikola Dobrović

Izložbom Pod zastavama modernih pokreta, otvorenom 24. maja, u Galeriji SANU, počinje obeležavanje 2022. kao godine posvećene akademiku, univerzitetskom profesoru, izuzetnom arhitekti, urbanisti, Nikoli Dobroviću. Ovom obeležavanju pridružuju se i Obrazovno naučni program RTS-a, dokumentarnim filmom, nazvanim po citatu prof. arh. Božidara Milića Arhitekta ne mora biti urbanista, ali urbanista mora biti arhitekta.

Nikola Dobrović je rođen, školovao se, radio i gradio u različitim državama koje su menjale imena i granice. Najmlađi brat Petra Dobrovića, slikara, rođen je u Pečuju. U Pragu je završio čuveni Češki tehnički univerzitet, jedan od vodećih u Evropi. Njegove građevine nalaze se u Pragu, Dubrovniku, Herceg Novom, Igalu. Jedino Dobrovićevo delo u Srbiji je ansambl zgrada Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Jugoslavije, građen između 1956. i 1963. Zgrade su pogođene tokom NATO bombardovanja, 1999, u dva navrata, u noći između 29. i 30 aprila i urušene. Dobrovićev Generalštab se od 2005. nalazi u Katalogu nepokretnih kulturnih dobara na teritoriji grada Beograda.

Ekipa dokumentarnog filma zabeležila je trenutno stanje svih Dobrovićevih zgrada, izgrađenih od 1931. do 1963, u Dubrovniku, na ostrvu Lopud, Herceg Novom, Igalu. U emisiji će biti prvi put objavljene fotografije jedne zgrade dvočlanog ansambla ansambla Generalštaba, snimljene iz druge urušene zgrade, neposerdno posle bombardovanja.

Učestvuju autori izložbe prof. dr Marta Vukotić Lazar i arh. Bojan Kovačević. O bogatoj arhivskoj građi koja se upravo digitalizuje govori akademik Aleksandar Kostić, upravnik AVA i Centra za digitalizaciju SANU.

U ovom dokumentarnom filmu, osvetljena je i zanimljiva, jedinstvena, bujna ličnost Nikole Dobrovića, čoveka duboke koncentracije i fokusiranosti, strasti, posvećenosti pojedinim projektima, ali i viziji grada kao celini. Dobrović je među savremenicima, ali i naručiocima posla, bio poznat kao čovek koji je išao ispred svog vremena, nije pravio ustupke i kompromise, nepokolebljiv u svojim zamislima, poznat kao i prilično nezgodan za saradnju.

O tome kakva je bio osoba, govori Vesna Pešić, sociološkinja, sestričina Ivanke Dobrović, Nikoline supruge. O sećanjima, na svog profesora, kao i o njegovom delu, ulozi u Urbanističkom institutu, odnosu prema gradu i njegovim stanovnicima, govore bivši Dobrovićevi studenti, danas ugledni stručnjaci koji su gradili Beograd, predavali studentima Arhitektonskog fakulteta i autori su brojnih knjiga i studija: prof. arh. Aleksandar Stjepanović, arh. Živojin Bata Kara Pešić, arh. Dragoljub Bakić, arh. Đorđe Bobić.

Sagovornici pominju časnu drskost Nikole Dobrovića, i koren njegove nepokolebljivosti koja je ponekad izgledala kao drskost i prekost, nalaze u izvanrednom obrazovanju, sigurnosti u sopstveno znanje i poštovanju profesionalne etike.

Urednik: Mirjana Bjelogrlić, producenti Dobrivoje Ilić i Jelka Guk, snimatelji Dragan Lapčević i Dimitrije Hadži Nikolić, muzički urednik Ana Pavlović, dizajner zvuka Nebojša Dragićević, grafički dizajner Aleksandara Šuša, montažer Miroslav Nikolov, reditelj Ivana Stivens.