Čitaj mi!

Nacionalno zdravlje

Da li znate da jabuke plivaju u vodi jer 25 procenata njihove zapremine čini vazduh? A ono što je bitnije - da li znate da mnogo više šećera ima sok od jabuke, nego jabuka u sirovom obliku, kao i da ćete duže ostati siti ako pojedete jabuku, nego ako je unesete u tečnom stanju? U narednoj emisiji "Studija znanja", stavili smo pred nas težak zadatak - da razbijemo neke zablude vezane za ishranu i zdravlje, i sagledamo koliko smo kao nacija okrenuti očuvanju svog fizičkog, psihičkog i mentalnog blagostanja.

Priču započinjemo sa dr Ivanom Šarac i dr Svetlanom Stanišić, koje će nam objasniti zašto naša tradiocionalna ishrana ipak nije zdrava kako se misli, i kakva je veza ishrane i imuniteta. Otkriće nam i koja populacija u Srbiji se najzdravije, a koja najnezdravije hrani, a daće nam i "recepte" kako da poboljšamo imunske odgovore svog organizma.

"Mens sana in corpore sano", kako to kaže danas naročito popularna izreka, priča o zdravlju ne bi bila potpuna bez priče o fizičkoj aktivnosti, te smo ugostili Oliveru Knežević sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, koja će nam otkriti kakvu fizičku dnevnu rutinu treba da uvedemo u život, kako bismo održavali i pospešili zdravlje.

Kroz priloge naših novinara, saznaćemo ko pobeđuje u trci - masti ili šećeri, i da li se ljudi protiv njihovog viška u telu bore uz pomoć internet dijeta, ili ipak traže stručnu pomoć. Ako vam kažemo da zaboravljanje novčanika može biti usko povezano sa autofagijom, da li ćete nam poverovati? U igranoj izvedbi našeg dramaturga, saznaćete i kako.

O mentalnim i socijalnim aspektima zdravlja razgovaramo sa etnologom Markom Stojanovićem i psihijatrom Nevenom Čalovskom Hercog, koji će nam otkriti koje to ciljeve i prioritete čovek treba da ima, da ne bi narušio svoje zdravlje. Koleginica Jovana Arsenović nam dolazi sa Petrom Risivojevićem sa Hemijskog fakulteta, koji će nam studio na kratko pretvoriti u hemijsku laboratoriju.

Svojim izvedbama muzičarka Iva Pažin nam je donela pilulu za dobro raspoloženje, a i podsetila nas je da je ljubav prema sebi važan aspekt zdravlja.

Odoleti slatkišima nije lako, a da li je naša voditeljka uspela u tome, saznajte u petak oko 22.30 i subotu u 13.00!

Glavni i odgovorni urednik redakcije Opšteobrazovnog programa: Zoran Živković
Voditelj: Maja Bojić
Reditelj: Darko Kamarit

 

Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]