Čitaj mi!

Vavilon

Pesnik, teoretičar književnosti i profesor na Univerzitetu književnosti i umetnosti u Kragujevcu, Dragan Bošković, dobitnik je Disova nagrada za pesnički opus za 2022. godinu.

 

Za Vavilon o Boškovićevom pesničkom opusu, govori Marko Avramović, a sam pesnik će pročitati iz zbirke pesama, The Clash, pesmu, Jutro moje Bogorodice tek dolazi.

Lingvista, Pavle Ćosić, poznat po knjizi Srpski rečnik sinonima, objavio je novu knjigu - Jezičke nedoumice, zablude i motivi u zajedničkom izdanju Korneta i Prometeja. Obogaćena šaljivim ilustracijama, knjiga sadrži veliki broj primera preuzetih iz svakodnevnog govora koji predstavljaju naše svakodnevne nedoumice vezane za pitanje "kako se kaže". U Vavilonu sam Ćosić kaže između ostalog da ovu knjigu temelji na brojnoj literaturi, pravopisima, rečnicima (od Vukovog do Rečnika Matice srpske) i knjigama naših vodećih lingvista, Ivana Klajna, Milana Šipke, Predraga Pipera i drugih.

U Vavilonu ćete još moći da pogledate i prikaze knjiga koje smo izdvojili za ovaj mesec. Bojana Kovačević Petrović kao hispanista i prevodilac, govori o romanu Karlosa Funetesa - Godine s Laurom Dijas, Jasmina Vrbavac o romanu Aleksandra Šurbatovića - Turčin šahista.

Jovan Marković, filmski kritičar, predstavlja dokumentarni film o Kurtu Vonegatu, prikazan na ovogodišnjem Beldoksu.

Pesnikinja najmlađe generacije, Katarina Pantović, čita pesmu Paralelna montaža iz svoje nove zbirke poezije, Ritual pred spavanje.

Osmišljava i uređuje: Jasmina Vrbavac
Režija: Marko Šotra