Čitaj mi!

Rekonstrukcija

Poslednji termin "Dramskog ponedeljka" rezervisan je za televizijsku dramu "Rekonstrukcija", snimljenu pod supervizijom profesora Gorana Pekovića i odgovornog urednika Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa Marka Novakovića, a u sklopu saradnje Radio-televizije Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Dramu je, po originalnom tekstu Staše Bajac, zajedno sa autorkom u scenario adaptirao Srđan Marković i emitujemo je 27. juna 2022. na programu RTS 2 od 21.05 časova.

"Rekonstrukcija" je televizijska drama koja govori o maloletničkom nasilju, uticaju društva na pojedinca i istraživanju seksualnosti. Glavni sukob u drami je između mačističkog sveta prepunom preradsuda i nekim totalno suprotnim svetom koji je duboko potisnut u društvu. Ideja drame je da istina nikad nije celovita, da je uvek subjektivna i da je teško i nemoguće doći do apsolutne istine koja bi zadovoljila sve.

Radnja ne teče hronološki i ispresecana je scenama ispitivanja razredne u kojima saznajemo određene stvari o našim glavnim junacima Nemanji, Milošu i Jovani. Oni su zapravo drugačiji u scenama u kojima nema razredne i likova poput Pavla, Dušana i ostale Nemanjine ekipe koji su kao alegorija za jedno nasilno i okrutno društvo...

Uloge tumače: Andrija Nikčević, Filip Stankovski, Teodora Dragičević, Bojana Zečević, Pavle Čemerikić, Luka Mihailović, Jovan Dimoski i Matija Lukač.

urednik TV drame: Marko Novaković
mentor projekta: prof. Goran Peković
reditelj: Srđan Marković
scenaristi: Staša Bajac i Srđan Marković
producent RTS: Biljana Dautović
producent FDU: Sofija Saljnikov
direktor fotografije: Filip Tasić
scenograf: Sanja Usanović i Nevena Marković
kostimograf: Maša Ćešić
kompozitor: Momčilo Petrović
montažer: Marko Džambić
snimanje i obrada zvuka: Sergej M. Vučković
proizvodnja: Radio-televizija Srbije i Fakultet dramskih umetnosti 2021. godine