Čitaj mi!

Ervin Vurm - Jedan minut zauvek

Izložba Ervina Vurma naslovljena „Jedan minut zauvek" u beogradskom Muzeju savremene umetnosti, čiji su kustosi istoričari umetnosti Francuz Žerom Sans i Marijana Kolarić, direktorka MSUB, otvorena je početkom aprila i traje sve do sredine avgusta.

Ostvarena bez ikakvih kompromisa, poštujući visoke standarde umetničke produkcije, kakve retko susrećemo u našim izlagačkim prostorima, ova izložba, postavljena na svih pet novoa Muzeja na Ušću, jedan je od najznačajnijih događaja na našoj savremenoj umetničkoj sceni u dužem vremenskom periodu. Večerašnje izdanje Art zone posvećeno je ovoj izložbi.

Jednominutne skulpture koje je počeo da izrađuje 1997. godine Ervinu Vurmu donele su svetsku slavu. Osim ovih skulptura, na njegovoj beogradskoj izložbi zastupljene su i performativne i foto skulpture, zatim debele, uske i pljosnate skulpture, skulpture koje piju, kao i skulpture odeće i kože. Posebno za beogradsku izložbu Vurm je osmislio seriju performativnih skulptura koje su dobile svoju finalnu formu tokom otvaranja izložbe.

Ervin Vurm je izlagao u brojnim vodećim svetskim muzejima. Izložba u beogradskom Muzeju savremene umetnosti je njegovo prvo predstavljanje na Balkanu, ali, ispostavilo se, to je najveća muzejska postavka koju je ikada ostvario.

Vurm je rođen 1954. godine u Štajerskoj. Živi i radi u Beču i Limbergu. Visoko etabliran u međunarodnim okvirima, izlagao je u brojnim vodećim svetskim muzejima. Njegova dela nalaze se u kolekcijama njujorškog Muzeja moderne umetnosti, londonskog Tejta, bečke Albertine, Muzeja Ludvig u Kelnu i Budimpešti, Centru Pompidu u Parizu, Nacionalnom muzeju umetnosti i Osaki, i mnogim drugim.

Urednik i srenarista: Danijela Purešević
Montažer: Nenad Džodić
Režija: Marko Šotra

 

Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]