Čitaj mi!

Jedan dan u vinogradima Srbije

Dok loza spava zimskim snom, pokrivena snegom, naša Gorana Mladenović, veliki ljubitelj i poznavalac vina u evropskim razmerama i snimatelj Braca Kostić posetili su malena župska sela.

U Starcima, selu sa desetak domaćinstava ugostio ih je Radovan Đorđević, vinar koji se, sa diplomom Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, vratio na porodično imanje. Radovan povećava površine pod vinovom lozom i pravi odlična vina.

U Župi su ovladali i pinterskim zanatom pravljenja buradi. Ovaj posao je na visokoj ceni u razvijenim i daleko poznatijim vinarskim državama. A zna se koliko drvo i bure čuvaju i prave vrhunska vina. Gorana i Bratislav posetili su i Đoriće porodicu koja je sve poznatija po svojim burićima.

A naša Silvija Pašajlić zaputila se iz Čačka u Leposavić, gde su je dočekali u porodici Lakićević. Ova složna familija obnavlja vinograde na severu Kosova i Metohije, na prostoru nekadašnjeg metoha manastira Banjska.

Jedan dan u vinogradu Lasla Bonija na severu Bačke bio je i naš Toni Bedalov.

Na kanarskim ostrvima u Lanceroti autohtono grožđe čini 60 odsto proizvodnje. U oblasti Laherija najbolje uspeva vulkanska malvazija. Tu sorta postoji samo na tom prostoru u svetu. Tu svake godine započinje berba u Španiji.

Urednik Dušan Veličković

Grozd Grozd

Autor:
RTS

Serijal „Grozd" predstavlja svojevrsnu razglednicu naših vinograda i podruma, porodične tradicije, turističkih i kulturnih potencijala. [ detaljnije ]