Čitaj mi!

Povezanost: Benksi - Žeriko

Serijal "Povezanost", francuske produkcije, pripoveda o tome da su umetnička dela koja čine naš svet ovakvim kakav jeste u stalnom dijalogu sa sadašnjim, prošlim i budućim svetom. Ukazujući na dva umetnička dela koja dele vekovi a koja iskazuju zapanjujuću sličnost i očigledno izviru iz jednog te istog vrela nadahnuća odnosno nadograđuju jedno drugo, serijal pokazuje da stvaranje nije "urođeno" nego da je ono deo sveta, da spaja vremena, da je negde rođeno i da tokom čitavog našeg postojanja na ovoj planeti stvaraoci pletu tajanstvene veze sa istorijom.

Danas gledamo epizodu koja u vezu dovodi francuskog slikara Teodora Žerikoa (1791-1824) i njegovu slavnu sliku Splav Meduze i savremenog, aktuelnog i tajanstvenog britanskog grafiti umetnika Benksija (?). Slika koja ih povezuje je upravo Splav Meduze čiju je dramatiku, u grafitskom pastišu, upotrebio Benksi da efektno potencira ljudsku gluvoću nad nesrećom koju mi danas doživljavamo u krizi sa migrantima koji se dave na naše oči u vodama Sredozemlja.

 

 

Splav Meduze nastao je 1819. godine, da bi ovekovečio tragediju istoimene francuske fregate čiji su putnici, posle brodoloma, ostavljeni da skapavaju na splavu 100 km od mauritanske obale a da niko iz matične zemlje nije ni pokušao da ih traži ili spasava. Taj dramatični događaj u tadašnjoj Francuskoj izazvao je veliki skandal i osude na račun kralja Luja XVIII.

S druge strane, britanski grafiti umetnik Benksi, nepoznatog identiteta, ali poznat po svojim grafitima koji preko noći iskrsavaju po zidovima Bristola, Londona i Bliskog istoka, uobličio je istorodnu dramu koju danas, dva veka posle Meduze i njenih nesrećnih putnika, doživljavaju migranti sa Bliskog istoka pokušavajući da se od ratova spasu brodovima koji ne uspevaju da ih dobace do evropskih obala.

Benksijevi crteži otisnuti na oronulim zidovima i prometnim raskrsnicama, upućuju poruku u gluve uši sveta: "Nismo svi na istom brodu".