Čitaj mi!

Pravo na sutra: Cena OVK-a epopeje

Kopanje rovova, organizovani napadi, progoni i ubistva stanovnika na Kosmetu počeli su 1997. godine. Od tada nevolje ne prestaju. Sve što je urađeno ljudima na Kosovu i Metohiji nije moglo biti gore, kaže Muharem Ibraj iz Đakovice, koji je morao da je napusti 14. juna 1999. godine.

Zbog odluke da poštuje državu u kojoj živi i nastavi da radi u državnoj službi, platio je visoku cenu, ali je ostao dosledan i posle dve decenije. Sve je počelo 1997. godine, kada su pripadnici albanske naoružane formacije takozvane UČK-a počeli da kidnapuju i ubijaju Srbe, ali i Albance koji nisu bili lojalni. Tokom 1998. godine dobio je pismo u kojem mu pripadnici OVK-a traže da napusti posao komandira stanice policije u Đakovici, i da im se pridruži. Odbio je, a kazna pripadnika OVK-a je bila surova - ubili su mu devetnaestogodišnjeg sina, tri brata i dva bratanca.

Posle Kumanovskog sporazuma, za porodicu Ibraj nije bilo opstanka na Kosovu i Metohiji. Svi su bili na spisku za likvidaciju. Zato su izbegli. Ima ih svuda, od Niša do Australije, ali više nikog u Đakovici.

Muharem Ibraj je pomogao mnogim ljudima, znaju to oni što ga poznaju iako se u kosovskoj javnosti o njemu govore sve najgore. Saznanje da je postupio ispravno jače je, kaže, od svih kleveta koje ga prate. Kaže da je počelo da izlazi na videlo sve ono što se već dve decenije dešava na Kosovu: nemoral, kriminal i ubistva.

U stanu u Orahovcu sa dvoje dece, Jagodu Ulamović tukli su i držali zaključanu pripadnici OVK-a. Istovremeno su joj kidnapovali roditelje Živka i Desanku Petković, koji nikada nisu pronađeni. Sa porodicom živi kao podstanar u Nišu.

Svaka porodica je izgubila imovinu, a mnoge i članove svoje porodice. Radmili Amidžić su ubili devera na kućnom pragu u Obiliću, pa su kaže Kosovo i Metohiju napustili u crnini sa četvoro siročadi. U Nišu su morali da podignu kredit da bi smestili porodicu koja živi u nedovršrnoj kući.

U zgradi u Nišu smešteno je 15 porodica izbeglih sa Kosova i Metohije sa bar jednim članom sa posebnim potrebama. Tu je privremeni smeštaj dobila i Ljubica Šimandi iz Peći, čiji je brat Dragan Dašić ubijen u 34. godini. Sa sinom se bori za porodičnu trospratnu kuću u Peći, ali bezuspešno. Kažu da su im sve pokrali, mercedesov auto-servis koji je bio u njihovom vlasništvu.

Niš je mesto gde je više od 20.000 raseljenih pronašlo utočište kaže Miljan Ćirković iz uprave grada Niša. U tom gradu se prepliću mnogi događaji. Za Niš su već godinama zainteresovani uticajni albanski krugovi, a njihova težnja za kupovinom stanova porasla je u poslednjih nekoliko godina. O tome da Albanci sve više kupuju nekretnine u Nišu retko se javno govori.

Urednik i autor emisije Svetlana Vukmirović

Snimatelj Goran Koprivica

Tomski snimatelj Miroslav Radišić

Rasveta i vozač Dalibor Milutinović

Montaža Vesna Grba, Goran Tomić