Čitaj mi!

Pristupačan program: Trag: Ljubav - pesma nad pesmama

Ko su bile muze srpskih umetnika, ko je Milica Babić Andrić a ko Marija Predić, kasnije Mokranjac?

Prelistavanje Andrićeve privatne pošte svakako je traganje za svakim rukopisnim retkom, ali i svim onim što može da okarakteriše njegov život i književni rad...

Zbog Andrićeve suzdržanosti u javnom životu, pisma upućena ženama uvek su interesantna, nadasve ona koje je upućivao Milici Babić, svojoj višedecenijskoj ljubavi. Bila je udata ali ga to nije sprečilo da je stpljivo čeka stvarajući svoja velika književna dela i doživi sa njom deset najlepših godina u životu.

Razglednice koje je sa brojnih putovanja pisao svojoj Mici, kako ju je oslovljavao, otkrivaju Mokranjca kao duhovitog, elokventnog, nežnog čoveka koji bez trunke patetike govori o svojim osećanjima. Marija Mica Predić, iz porodice čuvenog slikara, bila je članica hora. Zaljubio se u nju i njen divan sopranski glas, a ona je ubrzo postala gospođa Mokranjac i njegova ogromna podrška.

Ni patrijarhalni nazori, ni razlika u godinama, a ni profesionalne karijere nisu bile prepreka za njihovu ljubav, ali je ljubav svakako bila podsticaj, inspiracija i pokretač za stvaranje.

O ženama koje su bile inspiracija umetnika, o njihovom umetničkom delu i nežnim zapisima koji oslikavaju život govore Aleksandar Jerkov, profesor Filološkog fakulteta, Žaneta Đukić Perišić, istoričarka umetnosti, Ljiljana Dragović, kostimograf, Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajina u Negotinu, Radmila Knežević, dirigent dečjeg hora Prvog beogradskog pevačkog društva i Svetlana Vilić, dirigent hora Prvog beogradskog pevačkog društva.

Autor emisije: Radica Smiljković
Reditelj: Bojan Vorkapić
Urednik: Jugoslava Đurica
Snimatelji: Dimitrije Hadži Nikolić, Milan Stanić
Montaža: Vladimir Krstić
Obrada: redakcija Aktuelnosti