Čitaj mi!

Sud

Dokumentarna priča o prvoj osuđujućoj presudi u Srbiji zboog krivičnog dela "Oštećenje životne sredine"

Kada su krajem 2014. godine vlasnici hotela u centru Zaječara izgradili sistem za grejanje i hlađenje, koji radi na dubinsku vodu, počele su da presušuju javne arteske česme, koje su najveće prirodno dobro Zaječara. To je bila crvena linija za građane koji su rešili da odbrane svoje česme. U početku se činilo da je u pitanju donkihotovska borba jer su vlasnici hotela imali dozvolu nadležnog Ministarstva rudarstva i energetike, kao i podršku lokalnih vlasti u Zaječaru, ali se sve to pokazalo nedovoljnim pred višegodišnjom upornošću građana, koji su uspeli da utvrde istinu o presušivanju česama, pribave dokaze i podnesu krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Zaječaru.

Film "Sud" prati prvi krivični postupak u istoriji srpskog pravosuđa vođen zbog krivičnog dela "oštećenje životne sredine". Postupak je vođen pred Osnovnim sudom u Zaječaru i trajao je više godina, a svaki javni pretres je pratilo na desetine Zaječaraca. U sudnici su bili i crtači, a ispred suda kamere koje su beležile impresije i reakcije publike i okrivljenih.

Nakon izricanja osuđujuće presude vlasniku hotela Toplici Mitroviću, ispostavilo se da on zapravo neće snositi nikakvu konkretnu posledicu, ali aktivisti lokalnog Udruženja "Za česme" su rešili da ispred njegovog hotela organizuju izložbu slika nastalih u sudnici tokom krivičnog postupka i da mu uruče simboličan poklon...

Film "Sud" će televizijsku premijeru imati na RTS 2 u četvrtak 28.4.2022. godine u 22.15.

Ekipa filma:
Dušan Vojvodić - scenarista i reditelj
Milina Trišić - koreditelj i montažer
Dejan Todorović i Milašin Marković - direktori fotografije
Darinka Mihajlović, Danica Canić i Danijel Jovanović - novinari
Dejan Madić, Dalibor Todorović, Dragan Lazarević i Saša Jovanović - snimatelji
Ana Vojvodić - izvršni producent