Čitaj mi!

Rani kadrovi 012: Ilija Petrović

Četvrtu epizodu druge sezone serijala "Rani kadrovi", posvećene studentskom filmu u Srbiji i snimljene u vlastitoj proizvodnji Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a, emitujemo 23. maja na našem Drugom programu.

U ovoj emisiji "Ranih kadrova", koja nosi naziv "012: Ilija Petrović" predstavljamo mladog autora spremnog koji u svojim radovima teži da izrazi osobeni vid komunikacije i međuljudskih odnosa. Emocije i dramski kvaliteti u njegovim filmovima ispoljavaju se kroz elipsu, nagoveštaj i neizrečeno. U susretu sa prirodom i drugim čovekom, njegovi likovi tragaju za sobom, za vlastitom podsvešću i potisnutim sadržajem.

Ilija Petrović rođen je 1997. u Šapcu. Za sebe kaže: "Krenuo sam u srednju školu primenjenih umetnosti u Šapcu, smer klesar. Tada sam prestao da čitam knjige, počeo da gledam filmove koje ne razumem, pušim, pijem i mislim da sam mnogo pametan. Zanimalo me je vajarstvo, ali sam iz treće srednje pokušao da upišem režiju i pao. Iz sujete, a malo i iz ljubavi, izlazim na prijemni još dvaput i upisujem FDU."

Nakon uvodnog razgovora sa mladim rediteljem u studiju "Ranih kadrova", pogledaćemo film "Daljina" iz 2021. godine koji je bio njegov završni ispit na trećoj godini studija.

U filmu "Daljina", scenariste i reditelja Ilije Petrovića, Marko i Dunja su mladi bračni par, imaju bebu od par meseci ali nisu još uvek najspretniji roditelji. Marko nakon dužeg vremena treba da ide u lov sa svojim kumom, koji mu je nešto kao očinska figura. Njihovu svakodnevicu prekida bebin plač kakav do tada nisu čuli. Veče pred lov, Marko i Dunja ne spavaju jer beba uporno plače, a ne znaju zašto. Marko kasni u lov i ostavlja Dunju samu sa bebom uprkos njenoj zabrinutosti i želji da ne bude sama. Markov kum, lovac, oženjeni samotnjak, ga dočeka na vikendici uz doručak, kafu i rakiju. Kumu nije do lova, koliko da posedi sa Markom. Marko je odsutan dok Kum priča, mora da se vrati. Uloge u filmu tumače Marko Grabež, Jelena Tjapkin, Aleksandar Đurica i beba Vasilije Popović.

Televizijski prikaz filma "Daljina" donosi nam naš renomirani kritičar, scenarista i reditelj Saša Radojević, organizator i koordinator beogradskog Festivala meta-filma.

U drugom delu razgovora u studiju sa mladim rediteljem Ilijom Petrovićem biće reči o pripremi njegovog diplomskog kratkometražnog igranog filma koji nosi naziv "Čudo".

Kreator i urednik serijala: Marko Novaković
Scenarista: Srđan Vučinić
Reditelj: Marko Jeftić
Direktor fotografije: Bojan Rakić SAS
Scenograf: Mira Andrejević
Kostimograf: Aleksandra Stošić-Krstović
Montažer: Petar Šumonja
Dizajn grafike i animacija: Nenad Krstić
Kompozitor: Vladimir Pejković
Dizajner zvuka: Nebojša Dragićević
Šminker: Jelena Đorđević
Producent: Jeka Guk-Vlatković
Proizvodnja: Radio-televizija Srbije 2021.