Čitaj mi!

Dramski ponedeljak: Lakši slučaj smrti

Velike srpske glumice - Radmila Savićević

Drugi naslov "Dramskog ponedeljka" u aprilu, koji u okviru ciklusa "Velike srpske glumice: Radmila Savićević" na programu RTS 2 emitujemo 11. aprila 2022, je televizijski film "Lakši slučaj smrti", snimljen 1993. godine po scenariju Ranka Božića i u režiji Predraga Velinovića.

Ova poetična priča, smeštena u šezdesete godine prošlog veka, o naglom sazrevanju dvojice dečaka i brigama odraslih koji ne uspevaju da shvate promene koje dolaze u životu.

U siromašnom okruženju periferijskog naselja dva dečaka žive sa svojim snovima. Relja, mangup koji ima devojku, puši, vozi automobil i u stalnom je sukobu sa ocem, mašta o odlasku iz siromaštva. A Šaponja, koji je vezan za babu sa kojom živi, stidljiv i nežniji, mašta o tome da mu se otac, koji je otišao na rad u Nemačku, napokon javi.

Dečaci se vezuju za Karanjca, koji se vraća iz duševne bolnice u kojoj je proveo neko vreme potresen zbog smrti svoje žene i druže se sa odžačarem koji živi svoj usamljenički život posvećen Bogu.

Kada jednoga dana pronalaze u Karanjčevoj šupi zapušteni automobil, iznenada se nađu veoma blizu ostvarenja svojih snova...

Uloge tumače: Bogdan Diklić, Radmila Savićević, Milan Mitrović, Miloš Kodemo, Enver Petrovci, Ljiljana Blagojević, Branimir Brstina, Dušanka Stojanović, Ranko Gučevac, Simona Ognjanović, Mina Uglješić

urednik ciklusa: Marko Novaković
reditelj: Predrag Velinović
scenarista: Ranko Božić
direktor fotografije: Veselko Krčmar
scenograf: Slobodan Rundo
kostimografkinja: Suzana Tanasković
montažerka: Nataša Bogosavljević-Pavlović
obrada zvuka: Uroš Kovačević i Rihard Merc