Čitaj mi!

Metamorfoze: Predrag Miki Manojlović

Gluma je munjevita potvrda života u kraćem trajanju od onog kojim se meri realnost, kaže Miki Manojlović, jedan od najvrednijih glumaca ovdašnje filmske, pozorišne i televizijske scene. Njegova karijera je impresivna i za evropske okvire, a doprinos ovoj umetnosti neizmeran.

Od 1970. godine do sada odigrao je preko sto filmskih i televizijskih uloga, od kojih su mnoge antologijske. Iz Narodnog pozorišta, u kome je bio prvak i igrao u nekim od najznačajnijih predstava u istoriji nacionalnog teatra otišao je 1993. godine. Deset godina kasnije igrao je više od pedeset puta Molijera u predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta Molijer jedan život. Zatim je osnovao Radionicu integracije, bavio sa inkluzijom slepih i slabovidih, ali i zanimljivom pozorišnom produkcijom. Tu je režirao tri predstave: Dok nas smrt ne razdvoji, Romeo i Julija i Kos.

Još kao student glume, čineći prve, profesionalne korake, tragao je u Ateljeu 212 za Šekspirovim i našim Hamletom u podrumu. Tada spoznate vrednosti nikada nije napustio, između ostalog i saznanje da je gluma ozbiljno i temeljito traganje za suštinom, prostor u kojem se mašta prepliće sa doživljenim, i to da je samoispitivanje obavezna duhovna disciplina.

Igrao je tokom karijere i Šekspirove Magbeta, Ričarda III i Kralja Lira, režirao Romea i Juliju.

Rođen je u porodici pozorišnih glumaca, Zorke i Ivana Manojlovića. Odrastao je u pozorištu, u garderobama, na probama, sceni i oko nje. Moguće da je zato njegovo sagledavanje pozorišta drugačije.

Posle završene Akademije kreće Mikijeva munjevita pozorišna karijera. Desetine nezaboravnih uloga: Kaligula, Mandragola, Kad su cvetale tikve, Sirano de Baeržerak, Ričar Treći u Narodnom. Hrvatski Faust, Dozivanje ptica, Baal, Molijer, još jedan život u Jugoslovenskom dramskom, Zločin i kazna u Bitef teatru su samo neke od njih.

Karijeru na televiziji počinje u seriji Otpisani. Igrao je u kultnoj seriji Grlom u jagode i naslovnu ulogu u seriji Vuk Karadžić koja je dobila Grand pri na festivalu u Montreu. Samo jednom se ljubi, Sezona mira u Parizu, Nešto između, Otac na službenom putu, Vreme čuda, Tito i ja, Podzemlje, Tuđa Amerika, Bure baruta, Zavet, Cirkus Kolumbija, Na mlečnom putu su samo neki od naslova antologijskih filmova u kojima je briljirao.

Posle uspeha filma Podzemlje kreće njegova inostrana karijera. Na desetine naslova filmova koje je snimao širom Evrope. Za zasluge u oblasti pozorišta i filma u jugoistočnoj Evropi proglašen je za počasnog doktora Evropske filmske akademije. Dobitnik je mnogih najrelevantnijih domaćih i inostranih nagrada i priznanja.

Za koji dan, na 50. Festu dobiće nagradu Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

autor i urednik Olivera Milošević
snimatelj Dalibor Vučković
montaža Miloš Ačanski
reditelj Milica Mitrov