Čitaj mi!

Vavilon

Kada sabiramo proteklu književnu godinu, jedan od velikih prevodilačkih poduhvata traje već izvesno vreme i u njemu učestvuju naše najpoznatije prevoditeljke sa nemačkog - Drinka Gojković, Tijana Tropin, Spomenka Krajčević i Bojana Denić.

Upravo je objavljen i treći tom romana-sage, "Svaki dan u godini", Uve Jonzona, nemačkog pisca, klasika čija slava i značaj u svetu sve više rastu. O njemu govori Drinka Gojković.

Pesnik Saša Jelenković čita pesmu "Pismo ocu" iz svoje zbirke pesma "VeriZen", a o njegovoj poeziji govori kritičarka, Katarina Pantović.

Vavilon donosi i još dva književna prikaza. Prvi je roman "Gravitacija" Senke Marić, književnice iz Mostara koja se proslavila romanom "Kintsugi tijela", dok je drugi prikaz posvećen knjizi "Bajni svete, gde si", sada već planetarno poznate mlade irske spisateljice, Sali Runi.

U rubrici Putopisi, Miomir Petrović govori o svom romanu-eseju-putopisu, "Središnja pustinja", žarnovski izazovnom ostvarenju koje je nastajalo tokom njegovog boravka u Emiratima.

U rubrici Muzičari-pisci, povodom nedavno izašle biografije Džima Morisona "Niko se odavde neće izvući živ", govori anglista prof. dr Zoran Paunović skrećući pažnju gledaocima na Morisonov pesnički potencijal.

Osmišljava i uređuje: Jasmina Vrbavac
Režija: Marko Šotra

 

Vavilon Vavilon

Autor:
Jasmina Vrbavac

Vavilon je elitna mesečna emisija o savremenoj književnosti koju je 2001 godine osmislila Jasmina Vrbavac i uređuje je u okviru Redakcije za kulturu. [ detaljnije ]