Čitaj mi!

Vladimir Nikolić - Između slike i stvarnosti

Predstavnik Srbije na nastupajućem 59. Bijenalu vizuelnih umetnosti u Veneciji je beogradski umetnik, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti, Vladimir Nikolić, koji će se predstaviti postavkom "Hod sa vodom". Večerašnje izdanje emisije Art zona osmišljeno je kao vodič kroz njegovo dosadašnje stvaralaštvo.

Prisutan na našoj ali i međunarodnoj likovnoj sceni već više od dve decenije, Vladimir Nikolić ostvario je niz upečatljivih, amblematskih radova, stvarajući u duhu vremena, ali izvan klišea i medijskih i trendovskih zadatosti.

Nikolić je izlagao na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Usavršavao se na rezidencijalnim programima širom sveta. Dobitnik je više uglednih nagrada. Njegovi radovi uvršteni su u više značajnih muzejskih kolekcija, između ostalih: Muzeja Centra Pompidu u Parizu, Muzeja moderne i savremene umetnosit Berardo u Lisabonu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, a njegov najnoviji video rad "800m" nedavno je otkupljen za kolekciju Muzeja MAXXI u Rimu.

U prvoj stvaralačkoj dekadi, do 2010. godine, pre svega kroz performans u video formatu, promišljao je poziciju umetnika unutar sistema umetnosti. U deceniji koja je usledila dominira razmatranje optike odnosa reprezentacije i realnosti.

"Slika je danas direktno mesto generisanja kapitala. Danas sliku ne gledate sa distance, više niste posmatrač. Vi ste klijent, juzer, sliku koristite direktno, što generiše ogroman kapital, i ona je iz stanja reprezentacije prešla u stanje interfejsa. Sada živimo apsolutno u prostoru slike i potpuno smo poništeni kao fizička realnost i kao telesna bića. Slike su postale važnije od onoga što one predstavljaju. Ekran je postao proteza tela, gde se ni u kom trenutku ne odvajate od tih slika, koje su dominantan prostor u kojem boravite mentalno. Situacija gde se gubi razlika između slike i stvarnosti, nije dobra ni za stvarnost, niti za sliku. U svojim radovima pokušavam da radim na toj razlici - da ona ostane, da se ne gubi, kao što se sada izgubila" - objašnjava Nikolić.

Pored Vladimira Nikolića, u emisiji o njegovom stvaralaštvu govore i istoričari umetnosti dr Branislav Dimitrijević i Miroslav Karić.

Urednik i scenarista: Danijela Purešević
Montažer: Dušan Založnik
Režija: Marko Šotra

 

 

Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]