Čitaj mi!

Metamorfoze: Ljubomir Simović

Počinje nova sezona serijala "Metamorfoze" čiji je autor i urednik Olivera Milošević. Serijal je posvećen domaćim pozorišnim stvaraocima, najzačajnijim srpskim glumcima, rediteljima, dramskim piscima, scenografima, kostimografima, autorima scenske muzike.

Svaka epizoda je sa jednim od velikana srpske pozorišne scene koji razotkriva svoje profesionalne tajne i životnu filozofiju. Sve je vizuelno bogato i ilustrovano insertima iz predstava.

Serijal će tokom nekoliko meseci biti sniman u Narodnom muzeju u Beogradu, u ambijentu stalne postavke i simbolične veze sa pozorištem, koje povezuje različite umetnosti.

U prvoj epizodi za Metamorfoze govori pesnik i dramski pisac, akademik Ljubomir Simović.

Među savremenim srpskim piscima, malo je onih koji su tako svestrani i plodotvorni, a izuzetno cenjeni kao što je to Simović. U njegovom obimnom i žanrovski raznovrsnom opusu centralno mesto imaju pesnička i dramska dela. Objavio je petnaest zbirki pesama i četiri drame: Hasanaginica, Boj na Kosovu, Putijuće pozorište Šopalović Čudo u Šarganu.

Prikazujući u svojim delima društvene i porodične prilike minulog doba, Simović aktuelizuje pitanja individualnih sloboda, položaja žena u patrijarhalnom svetu, nemoći pojedinca koji protiv svoje volje biva uvučen u opasne političke intrige.

Kao pomni posmatrač naroda i malog čoveka u njemu svojim antologisjkim dramama on periferiju pretvara u epsku pozornicu, a njene junake u važne svedoke univerzalnog vremena. U istoriju naše drame uveo je putujuće glumce, sitne prevarante, prosjake i prigradske antiheroje, stvarajući od njih likove antičke snage. Govoreći univerzalnim jezikom njegove družine iz Putujućeg pozorišta Šopalović i kafane Šargan stizale su na pozornice širom sveta, sve do dalekih Japana i Koreje.

autor i urednik Olivera Milošević
snimatelji Sima Dimitrić i Dalibor Vučković
montaža Miloš Ačanski
reditelj Milica Mitrović