Čitaj mi!

Narod i nacije

Narodna je poslovica - tamo gde nema vizije, narod propada. Vođeni ovom mudrom izrekom u "Studiju znanja" istražujemo šta je osvit, a šta suton jedne nacije, kako su uopšte nastali narodi, kuda nas vode savremeni migratorni putevi i kakav je koncept budućnosti nacija.

Pridružite nam se!

Veličina jednog naroda ne meri se brojem, kao što se veličina čoveka ne meri stasom. Njegova mera je količina inteligencije i vrline koje poseduje, rekao je Viktor Igo.

Upravo zato ćemo u ovoj emisiji sve to pokušati da izmerimo na nekoliko različitih načina: šta čini narod, a šta naciju i koje ih savremene muke muče objasniće nam sociolog Veselin Mitrović; o etnološkim i antropološkim obeležjima, sličnostima i razlikama koje postoje između različitih naroda razgovaraćemo sa etnologom i istoričarem umetnosti profesorom dr Sretenom Petrovićem; a jedan narod u svetu može da brendira i savremeni poznati lik - upravo o tome će nam govoriti naša slavna sportistkinja Ivana Maksimović Anđušić.

Šta određene narode ili nacije čini uspešnijim ili moćnijim od drugih i to u ekonomskom, socijalnom, političkom smislu, upitaćemo profesora ekonomske geografije dr Emiliju Manić sa Ekonomskog fakulteta, a čari, zanimljivosti, kulturu, istoriju, običaje raznih naroda sveta kroz avanturističke priče dočaravaju nam pravi srećnici i avanturisti.

Najbolji svoje mesto pod suncem našli su u žutom okviru svetski poznatog časopisa "Nacionalna geografija Srbija". Detalje njihovih avantura otkriće nam urednik izdanja na srpskom jeziku, Igor Ril.

Tokom emisije zvukom ćemo oslikati još neke zemlje. Za to je ovoga puta zadužen Ivan Ilić, trombonista, kompozitor, aranžer i dirigent Big benda RTS-a.

Članovi naše publike prirediće nam mini reviju naroda, a njihovu ulogu otkrićete tokom emisije.

Urednik "Studija znanja": Zoran Živković
Urednik emisije i voditelj: Vinka Marinović
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit

Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]