Čitaj mi!

Trezor

Dve emisije o običajima na Božić

Koledari i Božić, Narodni običaji. Ova Božićna emisija snimana u selu Brza kod Leskovca govori o narodnom običaju toga kraja za vreme Božića, o ritualnom ophodu koledara. Koledari donose sreću i berićet i svaki domaćin ih rado prima. Koledarske pesme sadrže motive u kojima je izražena želja da se postigne rodna godina i opšte obilje. Koledarski i drugi novogodišnji običaji slovenskih naroda sadrže mnoge proizvodno magijske radnje pretežno agrarnog karatera.

- Snimatelj Bratislav Grbić, urednik i reditelj Ilja Slani
- Premijerno emitovano 07.03.1983; Redakcija naučnog programa, urednik Petar Živadinović; reprizirano u "Trezoru"13.01.2017, 26.01.2017 (RTS SAT)

Božić u Gaju - Dobrivoje i Dobrila Pantelić više od tri decenije kamerom su beležili život i običaje naroda zapadne Srbije. Snimili se više od 10.000 sati materijala, više od 130 dokumentarnih, etnoloških i igranih filmova i dobili su 130 nagrada u zemlji i u inostranstvu. Ovaj film je snimljen 2003. godine u zaseoku Gaj, selo Donje Brezovice, Rađevina. Snimljeni su božićni običaji u porodici Pantelić. U Kučevu na Međunarodnom festivalu televizijskog etnološkog filma nagrađen je prvom nagradom u konkurenciji amatera, 2004. godine. Iste godine film osvaja prvu nagradu na Međunarodnom festivalu amaterskog filma o životu sela (ŽISEL) u Omoljici. Prikazivan je na više smotri amaterskog filma i čuva se kao trajno dobro u arhivu Jugoslovenska Kinoteke.

- Scenaristi, snimatelji i reditelji Dobrivoje i Dobrila Pantelić, montažer Svetlana Stefanović
- Proizvedeno 2003. godine; Produkcija Tri-D; premijerno emitovano u "Trezoru" 07.01.2010; 06.01.2011, 07.01.2014

Petak, 07.01.2022. na RTS SVET u 1 sat posle ponoći

"Predškolsko vaspitanje", 76. epizoda serije Vreme televizije

Školski program sedmi deo: Predškolsko vaspitanje - 76. epizoda serije Vreme televizije posebno se osvrće na nekoliko novih emisija tog usmerenja realizovanih u periodu od 1987. do 1991. godine. Još od druge polovine sedamdesetih godina Školska redakcija je istrajno negovala sadržaje iz predškolskog vaspitanja, stalno uvodeći nove tipove emisija. Ujedno je nastavila produkciju onih već uvedenih emisija koje su rado prihvatili najmlađi gledaoci, a čija je koncepcija omogućavala da traju godinama. Od novih serija krajem osamdesetih godina ističe se TV otkrivalica. Pružila je najmlađim gledaocima odgovore na pitanja o svetu koji ih okružuje. Imala je neposrednu vezu sa naučnim istraživanjima o percepciji sveta. Nova je i serija Šta bi bilo kad bi bilo s duhovitim, ali i upozoravajućim dečjim odgovorima. Otpočelo je i emitovanje Zooteke, koja je svet životinja približila najmlađim gledaocima. Zooteka će se emitovati i naredne decenije. Od starih serija nezaobilazna je Kocka, kocka, kockica. Program za predškolski uzrast, izuzetno studiozno zasnovan i atraktivno realizovan, uređivala je Biserka Pejović.

- Učesnici: urednik Biserka Pejović, reditelji Srboljub Božinović i Vladimir Petrović, scenarista Aleksandar Đaja
- Scenarista dr Miroslav Savićević; urednici dr Miroslav Savićević i Vesna Došen; voditelj Mića Orlović; reditelj Nikola Lorencin
- Premijerno emitovano 17.07.2011, 04.03.2015, Redakcija za istoriografiju, urednik Bojana Andrić