Čitaj mi!

Pristupačan program: Građanin - narodna nošnja Bošnjaka (SZJ)

Radio-televizija Srbije emituje serijal „Građanin", koji je posvećen životu nacionalnih manjina u Srbiji. Emisije su kolažnog tipa i snimane su širom Srbije, svugde gde žive pripadnici manjina.

U realizaciji učestvuju ekipe Informativnog programa i dopisništava Radio-televizije Srbije. Emisije ovog serijala su na srpskom jeziku i na jezicima manjina uz odgovarajući prevod, a emituju se svake srede i petka od 12.45 na Prvom programu RTS-a.

Prodor Osmanlija na Balkan značajno je uticao kako na formiranje teritorija tako i na kulturu i identitet naroda koji su živeli na Balkanu. Nasleđe koje se i danas ogleda u načinu života i oblačenja svih stanovnika a pogotovo muslimanskog življa. Narodna nošnja Bošnjaka Srbije temelji se na osmanskom uticaju ali često izlazi iz okvira osmanskog sa jasnim pečatom lokalnog folklora. Novi Pazar tog doba, predstavljao je čvorište trgovačkih puteva sa izuzetnom ponudom tkanina ali i mesto ukrštanja živopisnih kultura Istoka i Zapada, što je i danas. Kako su se detalji orijentalne nošnje menjali kroz vekove, Bošnjaci su je usvajali ali i dodavali elemente svoje kulture. Od Miltana do Kaftana.

Autor i urednik emisije: Gordana Jakovljević
Novinar: Dušan Jeumović
Snimatelj: Marko Randić
Montaža: Dušan Jeumović
Obrada: redakcija Aktuelnosti