Čitaj mi!

Civilizacija slikovnice

Savremena civilizacija uverena je da o svojim davnim precima zna dovoljno i da joj to znanje obezbeđuje kontinuirano praćenje razvoja života na Zemlji. Upravo su prvi crteži bili znakovi koje su potonje generacije dešifrovale kroz vreme.

Pitanje je, međutim, da li bi saznanje o prošlom samo na osnovu vizuelne identifikacije bilo dovoljno da nije bilo i pisanih tragova i zbog čega se prvi crteži neprestano proučavaju a znanje o njima dopunjuje. Kada poznata rečenica tvrdi da jedna slika vredi 1000 reči i tako daje značaj i primat vizuelnom nad verbalnim, možemo li biti uvereni u to?

Novo izdanje emisije Čas anatomije ispituje tvrdnju o dominaciji vizuelnog sadržaja u savremenoj kulturi i civilizaciji. Digitalna revolucija, masovna kultura, marketing, razvoj vizuelnih tehnologija, ključna su mesta naše svakodnevica koja potkrepljuju tvrdnju o vladavini slike. Sa druge strane, govori se o krizi verbalnih sadržaja, knjizi najpre. Da li je progresija verbalnog sadržaja nužno znak njegove dominacije i kako bi svet izgledao kada bi se oslobodio od viška reči? Potiskuje li slika reč i kakve to posledice ima na razvoj svakodnevice i kulture ili se uspostavlja neka nova, do sada neviđena, harmonija između reči i slike.

U emisiji o tome će razgovarati profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu Rajna Dragićević i umetnik Slavimir Stojanović Futro a svoje stavove iskazaće i mladi game art autori.

Urednica: Marija Nenezić
Režija: Maja Mandić

Čas anatomije Čas anatomije

Autor:
RTS

Učitelji su i učenici, umetnici su i kritičari, akteri na kulturnoj sceni su istovremeno i analitičari te scene. [ detaljnije ]