Čitaj mi!

Magazin Srbija na vezi

U emisiji Magazin Srbija na vezi govorimo o srpskoj akademskoj zajednici u Španiji. Najavićemo izložbu u znak sećanja na velikog srpskog i francuskog slikara Miloša Šobajića. Upoznaćemo autora umetničkog poduhvata pod nazivom "Biseri srpske umetničke solo pesme", a predstavićemo i jednu od najstarijih pravoslavnih parohija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Veliki broj srpskih profesora predaje na univerzitetima u inostranstvu. Neki su karijere počeli u Srbiji, a potom nastavili na prestižnim svetskim fakultetima. Jedan od njih je i prof. dr Slobodan Bojanić sa univerziteta Politehnika u Madridu. O životu i radu u rasejanju, srpskoj dijaspori u Španiji govori u emisiji Magazin Srbija na vezi.

Velikan srpskog i francuskog slikarstva Miloš Šobajić prerano nas je napustio. Za njega kažu da je bio među najcenjenijim i najpriznatijim slikarima današnjice koji su ostaviti neizbrisiv trag u vremenu. U znak sećanja na Miloša Šobajića biće organizovana izložba o njegovom životu i stvaralaštvu. Gost emisije dr Maja Iskjerdo profesor arhitekture i supruga velikog slikara.

Sakupiti na jednom mestu i objaviti izdanje pod nazivom "Biseri srpske umetničke solo pesme" predstavlja veliki autorski poduhvat. Kako i na koji način objediniti najlepše što su stvorili srpski kompozitori sa početka i tokom 20. veka sve do današnjih dana, govori autor mr Slavko Nikolić, operski pevač.

Crkva Svetog arhangela Mihajla u Lensingu obeležava dvadeset godina postojanja. To je jedna od najstarijih pravoslavnih parohija koja datira još od 1880. godine. U to vreme prva bogosluženja bila su u srpskim kućama. O tradiciji crkve, Aleksandar Žigić razgovarao je sa ocem Milošem Vesinom, starešinom hrama.

Jelena Gvozdenović je srpska slikarka, koja od 2014. godine živi i radi u Parizu. Izgleda da se nastavlja tradicija srpskih slikara koji našu zemlju predstavljaju u svetskom centru likovne umetnosti. Prilog Vladana Jočića.

Muzički gosti Ansambl Ratislav Blagojević i Gledanice.

Urednici emisije Boban Kovačević i Mirjana Raičević Tasić
Reditelj Dragica Gačić