Čitaj mi!

Pre i posle Tesle

"Pre i posle Tesle" je igrano-dokumentarna serija koja bi dočarala Teslinu genijalnost. Veliki naučnik Armstrong je zapisao - "Verujem da će svet dugo čekati dok se ne pojavi genije koji bi mogao parirati Nikoli Tesli u pogledu njegovih velikih ostvarenih dela i njegove imaginacije".

Teslina genijalnost se ne ogleda samo u dubini prodiranja u tajne prirode, već i u širini interesovanja. Tesla je ostvario mnogo originalnih patenata, međutim broj patenata je jedno merilo kreativnosti i plodnosti izumitelja, ono što je mnogo važnije, jeste njihov kvalitet i značaj za budućnost civilizacije.

Serijal od 10 emisija koje traju do 15 minuta predstavio bi najznačajnije pronalaske Nikole Tesle (otkriće obrtnog magnetskog polja, polifazni sistem sinhroni i asinhroni motori, rat struja, generatori visokofrekventnih struja, radio, iks zraci, radioupravljanje, turbine, pumpe bez lopatica...) kao i njihov uticaj na promenu dotadašnjeg čovekovog života i rada i značaj za razvoj i unapređenje sadašnjice. Osim ovog dokumentarnog dela u svakoj emisiji imali bismo igrane sekvence koje se odnose na neke zanimljivosti iz Teslinog života a vezani su za dati pronalazak.

Sedma epizoda serije Pre i posle Tesle nosi naziv: Daljinsko upravljanje.

Kao i svi veliki naučnici, Tesla je bio uzbuđen kada bi otkrio nešto novo ali i svestan da većina pronalazaka, pored toga što mogu da budu korisni i olakšaju svakodnevni život, nažalost mogu da budu primenjeni i u vojne svrhe. Tako je bilo i sa Teslinim pronalaskom daljinskog upravljanja pomoću radio talasa... O svim ovim zanimljivostima saznaćete u ovoj epizodi.

Urednik: Tanja Čanić-Mlađenović
Stručni tekst: akademik Aleksandar Marinčić
Scenarista: Branko Dimitrijević
Reditelj: Slobodan Ž. Jovanović
Glumci: lik Nikole Tesle - Saša Joksimović, Vlada Kerkez, Jadranka Nanić