Čitaj mi!

Lični kosmos: Umetnički povezi knjiga - Aleksandar Ćeklić

U emisiji "Lični kosmos" o umetničkom povezu knjiga govori Aleksandar Ćeklić.

Ćeklić se bavi klasičnim i modernim umetničkim povezom knjiga, dizajnom i restauracijom knjiga. Njegovi povezi nalaze se u brojnim zbirkama knjiga u zemlji i inostranstvu (Švajcarska, Japan, Nemačka, Belorusija, Rusija, Engleska, Azerbejdžan...), a često radi za potrbe Srpske i Grčke pravoslavne crkve.

Član je ULUPUDS-a. Izlagao je na grupnim izložbama, kao i samostalno: u Maloj galeriji ULUPUDS-a, Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda, Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, Galeriji RTS-a Pedagoškom muzeju. Autor je brojnih stručnih radova iz oblasti istorije poveza.

Među Ćeklićevim najlepšim povezima su povezi knjiga. "Beogradsko četvorojevanđelje" iz 1552, "Istorija Novoga Sada" iz 1894., "Đakon Bogorodičine crkve" Isidore Sekulić iz 1919. "Zle oči u verovanju Južnih Slovena" Tihomira R. Đorđevića iz 1938, u junećoj patiniranoj koži, jarećoj, junećoj sa pozlatom, žutoj i zelenoj jarećoj koži...

U emisiji Ćeklić govori o tome kako se, pošto je diplomirao na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, ipak opredelio za potpuno drugačiji posao kojim se bavi od 1992. godine, o svom boravku na Hilandaru, odlikama vizantijskog poveza knjige, ali i o svom odnosu prema knjigama srpskih autora 20. veka.

Ćeklićev "lični kosmos" je njegova radionica sa alatima i mašinama koji imaju antikvarnu vrednost, gotovo kao vremenska kapsula, Ljubitelji knjiga, bibliofili koji žele umetnički povez za neko retko izdanje, uživaju i u samoj radionici u kojoj se zaboravi industrijski način i ostaje samo lični, umetnički odnos prema knjizi.

Urednik: Mirajana Bjelogrlić, snimatelj: Vuk Ćetković, montažer: Miroslav Nikolov