Čitaj mi!

Lekovi budućnosti

Sanjate li o piluli za sve koja bi mogla da zameni lekove koje pijete? Da li znate da stručnjaci rade na razvoju personalizovane medicine koja će biti "pametna" za svakog nas? Mikročipovi su takođe izvesna inovacija, koja budi kontroverze. Naša ovonedeljna tema su lekovi budućnosti.

Dok se traga za čudesnim lekom protiv raka, virusima koji izazivaju epidemije ili bakterijama koje mutiraju, kardiovaskularne probleme smo sveli na meru hroničnih, a regulišemo ih upravo lekovima. Koje velike inovacije možemo očekivati u farmaceutskoj industriji i da li futuristi tu predviđaju velike turbulencije? Ovo su samo neka od pitanja kojima ćemo se baviti u ovonedeljnom "Studiju znanja", naša tema su lekovi budućnosti i razvoj tehnologija i medicinskih sredstava koje to prate.

Zato smo u studiju okupili stručnjake za lekove i u to šta nam budućnost u vezi sa njima donosi. Naši gosti su: profesor dr Radivoje Prodanović sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, profesor dr Predrag Petrović iz Inovacionog centra Tehnološko-metalurškog fakulteta, profesorka dr Lidija Matija sa Mašinskog fakulteta, a sa Katedre za farmakologiju Farmaceutskog fakulteta dolazi nam profesor dr Miroslav Savić. O ovoj temi tokom emisije razgovaraćemo i sa biologom Majom Stojiljković iz Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", kao i sa lekarom dr Ljiljanom Sofronić-Milosavljević sa Instituta za primenu nuklearne energije "INEP".

Takođe, da bi lekovi dospeli u naše ruke, moraju da prođu rigoroznu kontrolu državnih institucija. Zato u gostima imamo i Pavla Zelića iz Agencije za lekove i medicinska sredstva. Prikazaćemo i inovativni uređaj za dijagnostifikovanje kancera, koji usavršavaju stručnjaci na Mašinskom fakultetu, ali i pokazati čime se sve bave đaci Medicinske škole u Beogradu.
Naši muzički gosti tokom ove emisije uveseliće nas tematskim pesmama. To su pevačica Julijana Vincan u klavirskoj pratnji Alena Markovića. Gledajte "Studio znanja"!

Autor i urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit

Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]