Čitaj mi!

Kulturni centar

Prošle nedelje su u srpskim pozorištima premijerno izvedene čak dve premijere po proznim delima Petera Handkea.

Prvo je u Srpskom narodnom pozorištu odigran "Golmanov strah od penala" u režiji Ane Đorđević, a zatim je izveden i "Veliki pad", u KPGT-u, u rediteljskom tumačenju Ljubiše Ristića. Ove predstave su povod da u Kulturnom centru istražimo vrednosti Handkeovog proznog i dramskog dela. One su često u senci njegovih političkih stavova i javnih nastupa, koji izazivaju žestoke polemike, nepravedno gurajući piščevo delo u drugi plan.

Početak pozorišne sezone u Srbiji je obeležila i premijera "Vuci i ovce" u Narodnom pozorištu u Beogradu, nastala prema klasičnoj komediji Aleksandra Ostrovskog, u režiji Egona Savina. Jedan od glumaca u predstavi je Aleksandar Đurica koji je gost Kulturnog centra.

U emisiji će biti reči i o hibridnim performansima, autofikciji u književnosti, Beogradskom festivalu igre, filmu "Srećna nova, Jivu" Mladena Kovačevića, časopisu "Moderna vremena", kao i o obeležavanju jubileja, dve stotine godina od rođenja Dostojevskog, kao i šezdesetogodišnjice od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću.

Urednik emisije Ana Tasić
Autori rubrika Danijela Purešević, Marija Nenezić, Ana Tasić, Jovana Janković, Nikolina Srećković, Ivan Velisavljević
Reditelj Ivan Bukvić
Montažer Nikola Manić