Čitaj mi!

Dramski ponedeljak: Zajedničko putovanje

Veliki srpski glumci - Milan Lane Gutović

"Dramski ponedeljak" u oktobru predstavlja izbor televizijskih filmova u kojima je uloge ostvario jedan od najboljih srpskih glumaca, nedavno preminuli Milan Gutović.

Prvi naslov, koji u okviru ciklusa "Veliki srpski glumci - Milan Lane Gutović" emitujemo 4. oktobra na programu RTS 2, je televizijski film "Zajedničko putovanje", snimljen 2002. godine po scenariju Kristine Đuković i u režiji Predraga Velinovića.

Radnja filma smeštena je u tridesete godine 19. veka i u formi road movie-ja (drumskog filma) prati imaginarno putovanje Vuka Karadžića i Joakima Vujića po Srbiji.

Kada ih sticaj okolnosti spoji na putu ka Kragujevcu, prestonici kneza Miloša Obrenovića od kog obojica žele da dobiju podršku za svoje ideje - Vuk za reformu srpskog jezika, a Joakim Vujić za pozorište, dvojica nenamernih putnika shvataju ne samo da su jedan drugom konkurencija, već i da su veliki protivnici po stavovima u odnosu na budućnost srpskog jezika i kulture.

Ali, kako je putovanje kroz nepristupačnu unutrašnjost devetnaestovekovne Srbije prepuno neočekivanih izazova i opasnosti, ova dvojica rivala i po svemu suprotnih karaktera, biće primorani da sarađuju kako bi stigli do svog cilja. Film je nagrađen na Festivalu scenarija za TV film u Baru 2002. godine za najbolji scenario.

Uloge tumače: Milan Gutović, Boris Isaković, Ljubomir Bandović, Vesna Čipčić, Vidan Bunuševac, Ljubomir Ćipranić, Dragomir Čumić, Slobodan Ćustić, Nikola Fišeković, Petar Ignjatović, Branko Jerinić, Henrik Kalmar, Igor Kljakić, Tamara Kukić, Slobodanka Latinović, Vladislav Mihailović, Bora Nenić i Nikola Pejaković.

Urednik ciklusa: Marko Novaković
Režiser: Predrag Velinović
Scenaristkinja: Kristina Đuković
Direktor fotografije: Predrag Todorović
Scenografi: Gordana Sudžum i Vuko Perović
Kostimografkinja: Dagmar Stojanović
Kompozitor: Milimir Drašković
Montažerka: Vera Baronijan