Čitaj mi!

Ekskluzivno

Dostojanstven odlazak

Rastanak od umrlog je taj finalni čin odvajanja porodice od drage osobe ili člana porodice.

Od momenta kada je Klinički centar Srbije ustupio Pogrebnim uslugama deo zgrade farmakologije u Deligradskoj ulici u Beogradu, nije učinjeno mnogo za prihvatljiv izgled Kapele. Temeljna rekonstrukcija Kapele, poznatije kao mrtvačnica, urađena je nedavno, kada smo i bili u mogućnosti da i prvi put uđemo i to pokažemo gledalištu.

Sačuvana arhiva pokazuje kako je to izgledalo i gde su zaposleni obavljali svoj težak i delikatan posao. Kamera je to beležila u nekoliko navrata, slike su sačuvane u nadi da će se to popraviti, a rekonstrukcija dogoditi.

Situacija sa epidemijom koronavirusa suočila je Kapelu sa povećanim brojem umrlih i početkom temeljne rekonstrukcije, kako bi se povećao kapacitet Kapele.

U obnovi Kapele se vodilo računa o porodicama preminulih, kao i o ljudima koji tu rade. Kapaciteti su duplirani, savremena tehnologija uvedena, poboljšana je bezbednost čitavog objekta, kako bi bila u ravni sa sebi sličnima u Evropi.

Vi i Mira Adanja-Polak Vi i Mira Adanja-Polak

Autor:
Mira Adanja-Polak

U emisiji"Vi i Mira Adanja-Polak" gosti su ličnosti iz sveta nauke, kulture, politike, umetnosti i biznisa. [ detaljnije ]